at the center of rotterdam, the matryoskha house by design office shift architecture urbanism (shift A+U) converts a 20th century townhouse into two high-end apartments by radically opening it up. initially, the house was in a derelict state due to the previous owner’s use of the space as a sub-standard workers’ hotel. bothered by the neglect, a neighbor acquired the property and gave the studio the commission for an extreme makeover.

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
lower apartment with ‘suspended’ sleeping rooms seen from the garden

 

 

to begin with, shift has stripped the house entirely, only keeping its envelope and flooring structure which were later partly removed in each unit to create double-height living spaces. the private zones are suspended within the extended ceilings, creating a matryoshka effect: a box within a box. from the exterior, historic elements of the street façade were restored; the rear side was entirely removed and replaced by a portal frame construction in galvanized steel to provide structural stability.

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
the rear façade is restored for it to open up towards the inner courtyard

 

 

the interior of the house is a dialogue between old and new, contemporary and traditional, polished and rough, finished and unfinished. when possible, original details of the old house have been preserved. to bring out the raw character of the house, brickwork is left exposed and roof trusses bare, stained glass window panes were restored and placed within new frames. warmer materials and colors balance the use of reflective metal, concrete and black steel.

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
double-height living space in the lower apartment, brickwork left exposed

 

 

the lower apartment features double-height spaces at both front and rear façades, isolating bedrooms and bathroom as floating volumes in the center. both two voids provide the living areas of this fourteen-meter deep half-basement level with plenty of daylight. contrarily, the upper level is conceived as an inversion of the mass-void relationship of the lower part. here bedrooms, rather than the voids, are placed against the façades — opening up a spectacular double-height space at the center of the apartment, brightly lit by a skylight. even more, a large sliding door and three floor-to-ceiling double doors ensure that both living rooms can be fully open towards the garden.

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
double-ceiling central space in the upper apartment

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
central steel volume and free-floating kitchen island

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
living room with floor-to-ceiling double doors towards the garden

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
lower apartment material detail: old and new, finished and unfinished

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
detail view of the baby blue staircase of the upper apartment

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
axonometric view

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
longitudinal section


floor plans: lower apartment

shift architecture urbanism matryoshka house rotterdam designboom
floor plans: upper apartment

 

 

project info: 

 

year: 2017
client: private
location: rotterdam
program: housing
status: completed

 

team: thijs van bijsterveldt, oana rades, harm timmermans, thomas grievink, sara frikech
partner: johan van sprundel-makina
structural engineer: B2Co
construction: 13 speciaal
photography: noortje knulst

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

     (57 articles)

     (8 articles)

    architecture news