in new york, on the top floor of a landmarked lower manhattan building, snøhetta has retrofitted a 12,000 square foot office for workplace software company, ‘slack’. conceived as a versatile, sunlight-filled place of work, the design of the headquarters references the city’s distinctive urban courtyards. within the scheme, bamboo plants serve as natural privacy screens, while four skylights with enlarged, splayed ceilings bring natural light deep into the space.

snohetta slack headquarters
all images by michael grimm

 

 

snøhetta chose a restrained material palette for the project, evocative of an artist’s studio with splashes of color. meanwhile, angled plywood panels and bespoke light fixtures subtly reference slack’s brand identity and imagery. the design caters to a way of work that promotes integration and communication, where employees are encouraged to venture out of the office for coffee and lunch breaks.

snohetta slack headquarters
stepped wooden bleachers allow for gatherings, meetings, and presentations

 

 

upon entry, employees and visitors pass the reception desk and are welcomed into a generous multi-functional space. here, stepped wooden bleachers allow for gatherings, meetings, and presentations, lunch breaks, or informal encounters. an adjacent lounge is also lined with plywood benches to encourage informal social interaction. a corridor then leads to the work space and meeting rooms where the engineering and accounts teams sit in an open, flexible plan.

snohetta slack headquarters
a restrained material palette has been used throughout

 

 

in addition, a wide variety of spaces and breakout rooms —  including one and two-person telephone booths — accommodate different working requirements. regularly spaced throughout the office, previously existing skylights have been shaped to welcome soft natural light, while creating varied ceiling heights that suggest the spaciousness of a new york loft.

snohetta slack headquarters
a lounge is lined with plywood benches to encourage informal social interaction

 

 

wide planes of glass offer a visual connection through conference rooms, yet remain are acoustically separated — maximizing productivity and communication for each team. furthermore, the non-symmetrical geometry of the meeting rooms minimizes sound reflection. the new york headquarters intend to offer a simple interface that streamlines workflow and encourages communication. ‘building on slack’s aspirations to revolutionize the virtual workplace, the design of its new physical work space promotes the same values,’ says snøhetta.

snohetta slack headquarters
the entrance and reception area

snohetta slack headquarters
greenery is interspersed within meeting rooms

snohetta slack headquarters
a corridor connects the work space and meeting rooms

snohetta slack headquarters
bamboo plants serve as natural privacy screens

snohetta slack headquarters
previously existing skylights have been shaped to welcome soft natural light

snohetta slack headquarters2
the scheme intend to offer a simple interface that streamlines workflow

 

 

project info:

 

design architect: snøhetta
design team: anne-rachel schiffmann, vanessa kassabian, aaron dorf, rikard jaucis, craig dykers
owners rep: gardiner & theobald
construction manager: SPK lewis inc.
MEP engineer: CFS engineering
lighting consultants: kugler ning
acoustic consultants: cerami &associates
structural engineer: robert silman
furniture consultants: benhar interiors
photography: michael grimm

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news