SPACESPACE: ground and above roof house SPACESPACE: ground and above roof house
jul 20, 2011

SPACESPACE: ground and above roof house

‘ground and above roof house’ by SPACESPACE in ibaraki-shi, osaka, japan all images courtesy SPACESPACE

 

 

 

japanese architecture practice SPACESPACE has shared with us images of ‘ground and above roof house’, a two-storey private dwelling in a residential area in ibaraki-shi, osaka, japan. taking note of the site’s open atmosphere, the design features a transparent street facade with a vertically extended communal space that continues the sense of expansiveness to the interior.

 

 

street view

 

 

 

situated on the corner of an intersection in a neighbourhood populated with long-term residents, the design aims to maintain a friendly level of communication with the street. in addition, the site is characterized by an unchanged zoning regulation which enabled the architects to build slightly higher than the adjacent structure to the south. taking advantage of this ability, the house stands much taller than a conventional two-storey building, placing its second level above an exceptionally open communal ground floor.

 

 

exterior view

 

 

 

serving as a focal point of the ground floor is an artificial hill made out of concrete and wrapped in a cushioned cover similar to those used for sofas. the multifunctional unit provides seating opportunities along one side and a number of pockets for storage around its exterior. a bathroom complete with a bathtub is accommodated within the igloo-like shell and is accessed by a series of small steps. the hill collects solar heat gained from a generous window located at an elevated position on the southward facing elevation.

 

 

interior view living space

 

 

 

the second storey hosts three bedrooms and a multifunctional central hall. this space serves as a second, more private living space and is intentionally neutral in its program. great attention was paid to passive heating and cooling, allowing the house to operate with minimal energy use. the north and south partitions are constructed as double walls, generating a slim ventilation space that releases abundant heat. the large window on the ground level can be closed by electric blinds, giving the inhabitants full control of the interior condition.

 

 

aerial view

 

 

(left) detail view of pockets (right) view of dining space

 

 

sun entering the interior from the south

 

 

(left) entrance into the hill (right) bathroom

 

 

storage and functional wall

 

 

staircase

 

 

 

 

hall on the upper level

 

 

ventilation space

 

 

 

 

living space at night

 

 

night view

 

 

physical model

 

 

floor plan / level 0

 

 

floor plan / level +1

 

 

section

 

 

project info:

 

principal function: residence structure: wood storeys: 2 site area: 53.31 m2 total floor area: 61.92 m2

  • I want to live here ! Kamé Sennin !

    sylvbouy says:
  • Is it a prison???…

    Dario says:
  • So playful!

    kaysie says:
  • Wow!
    Incredibly thoughtful and expressive!

    kakkmaddafakka says:
  • interesting!

    guaguo says:
  • I want my own Igloo Washroom, immediately.

    okcc says:
  • I enjoy this home. Honestly photographed. No super wide angle lens.
    I would make changes with the turtle hill but love the concept.
    I think that’s my white T-Bird parked outside.

    Constructural Realism - Maui says:
  • just what I’ve always wanted in my living room – an artificial hill hat accommodates a solar-heated bathroom

    dbkii says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

(4 articles)

architecture news