the new design of the control building at the ‘győr-gönyű national public port’ revitalises the whole operation and the most traditional method of transportation. the project is located on the danube river in northwestern hungary, between győr and gönyű.


the south view highlights the geometrical design of the building

 

 

sporaarquitects‘ design of the port control building is inspired by the strict system of port infrastructure. the riverbank overlooking the harbor as well as the vigorous movement of the water on the other side of the river influenced the configuration of the project itself.

a cantilevered office overlooks the port allowing easy communication between the workers

 

 

the service building acts as a multifunctional port inspection unit. it includes a communication system with the barges in the river, boats for disposing and storing waste and hazardous materials, car storage, offices, water quality test labs, meeting rooms and guest rooms. the port also serves as a junction of water, road and rail road transport.


the cantilevered office is covered with remotely adjustable metal gratings

 

 

the components of the building consistently fits a vertical segmentation. the ground floor is reinforced with a concrete frame, through which the anchoring elements of the cantilever steel staircase can be crossed. there is a glass structure extending over the road to the river side, allowing the user to supervise the work in the harbor, as well as providing a panoramic view of the natural scenery provided by the surrounding area. the ground level office section is where the workers are located, but additional roof top gardens and terraces are provided on the exterior.


the east view presents the panoramic view that the cantilevered office provides

 

 

the building is divided according to the function. on the ground floor, in a wedge perpendicular to the shore, there are offices, guest rooms, executive offices and a meeting room, parallel to the river. all functions are directly accessible from the lobby. the elevated floor is surrounded by a sun-shaded side of the building as well as a south-facing shading system that can be opened on both sides of the meeting room. the shaded galvanised surface of the shade under the changing light conditions puts the building in a different garment.


the metal grating continues through the lower floors, connecting the cantilever to the rest of the building

 

 

implementation of modern technology in the design makes the building highly efficient in both energy and labor. the heat and electricity of the building is controlled by environment-aware technologies. the photovoltaic system makes the building self-maintained as stored rainwater is used to keep the roof garden alive. meanwhile, a communication antenna tower was implemented on the south side of the building, allowing workers to cooperate with each other but more specifically making communication between the building and the harbor easier.


the north entrance


the gratings used as decoration for the exterior staircase


the view from inside of the office when the gratings are lifted


the view from the office when the gratings are applied, overlooking the industrial areas


the gratings are also implemented on the interior design of the building


freehand drawing of the concept of the building


freehand drawing of an alternative angle

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news