steven holl: daeyang gallery and house steven holl: daeyang gallery and house
may 21, 2012

steven holl: daeyang gallery and house

‘daeyang gallery and house’ by steven holl architects, seoul, korea image © iwan baan all images courtesy of steven holl architects

new york-based firm steven holl architects has completed the ‘daeyang gallery and house’, a residence situated in the kangbuk area of the city at the base of picturesque hills in seoul, korea. the dwelling and event space within three pavilions are linked with a pool, separating the internal programmatic spaces. an entry structure with reception leads to a separated dwelling and multifunctional space which rise above above the plane of the water’s surface, while the gallery is set below grade. as visitors descend staircases into the exhibition area, views are framed through the windows to opposing pavilions across the central pond.

geometries are derived from the 1967 sketch of a musical score from ‘symphony of modules’ by composer istvan anhalt. spaces remain ‘silent’ until they are activated by the natural light which streams through 55 linear skylights. five strips of clear glass bend the sunlight into inner spaces, allowing seasonal and daytime sun angles to change the experience. dappled light reflects upon the white granite floors and plaster walls of the basement display. rooms are consistently formed in proportion to the series of 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.

entry image © iwan baan

image © iwan baan

entry corridor image © inho lee – Erae

pavilions wrapped around a central pool of water image © iwan baan

detail of the patinated copper rain screen panels image © inho lee – Erae

image © inho lee – Erae

exposed concrete forms garden corridors image © inho lee – Erae

image © iwan baan

(left) linear skylights are placed at intervals along the corridors (right) internal corridors lined with red and charcoal stained wood images © inho lee – Erae

white plaster walls and granite floors within the sub-grade gallery image © iwan baan

watercolor

watercolor

watercolor

watercolor

watercolor

watercolor

watercolor of the gallery

diagram by composer istvan anhalt

site plan

floor plan / level 0

floor plan / level 0 A. residence B. event space C. reception

1. master bedroom 2. library / bedroom 3. living 4. dining 5. meeting room 6. kitchen 7. dressing room 8. terrace 9. service kitchen

floor plan / level -1

section A-A

section B-B

section C-C

elevation

elevation

elevation

elevation

project info:

program: residential and art gallery project type: direct commission structural system: RC structural wall and steel major materials: exposed concrete and copper panel site area: 5774f/1760m floor area (square): 10703sf/995sm client: daeyang shipping co. ltd. architect: steven holl architects design architect: steven holl associate in charge: jongseo lee project advisor: annette goderbauer, chris mcvoy project team: francesco bartolozzi, marcus  carter, nick gelpi, jackie luk, fiorenza matteoni, rashid satti, dimitra tsachrelia local architect: E.rae architects – inho lee, minhee chung, hyoungil kim structural engineer: SQ engineering mechanical engineer: buksung hvac+r engineering lighting consultant: l’observatoire international general contractor: jehyo

  • AMAZING!

    Joshua says:
  • Beautiful! Love the bamboo texture on concrete and the colour of the patinated copper!

    andrea says:
  • so bad! the material is out of relationship with the spatial elements. plan also has less interisting

    zh says:
  • spectacular!

    Sarina says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news