invisible barn by STPMJ reflects the surrounding landscape
original content
apr 18, 2014
invisible barn by STPMJ reflects the surrounding landscape


invisible barn by STPMJ reflects the surrounding landscape
all images courtesy of STPMJ

 

 

 

UPDATE: ‘the invisible barn’ is currently seeking funding on crowdfunding platform kickstarter. if the campaign is successful the structure will find a new home in UC berkeley’s sagehen creek field station in california’s central sierra nevada mountains. read more about the initiative here.

 

–  –  –

 

seung teak lee and mi jung lim of new york-based practice STPMJ have designed an ‘invisible barn’, a project that was awarded a notable entry for ‘folly 2014′ – a competition led by the architectural league and socrates sculpture park. the contest invites young and emerging designers to propose contemporary interpretations of the architectural folly, traditionally seen as a small-scale building or pavilion positioned within a garden or landscape.

stpmj-invisible-barn-folly-2014-designboom-20
apertures cut within the façade enable visitors to physically interact with the folly

 

 

 

shaped as a skinny parallelogram eluding the densely planted trees, the site specific proposal re-contextualizes the landscape by mirroring its surroundings. the barn-shaped wooden structure, clad in reflective film, is placed in the middle of a grove, allowing the structure to assimilate naturally within its environment. the design replicates and projects the site’s different species of trees and plants, the changing color of the sky and the region’s seasonal changes. apertures cut within the façade not only enable visitors to physically interact with the folly, but also provide visual contrast and engagement from a variety of different angles. through these apertures, visitors perceive the subtle differences between the real and the mirrored landscape, understanding the depth of the grove and other art installations across the site.

stpmj invisible barn folly 2014 designboom
the design replicates and projects the site’s seasonal changes

 

 

 

the barn loses its architectural form to nature, encouraging visitors to interact with it through the overlap of materials and building techniques between the two disciplines. as guests people begin to move around and within the folly, users will slowly recognize a space within the grove that reflects, mirrors, and animates the landscape of the park.

stpmj-invisible-barn-folly-2014-designboom-21
view from south entry of the park at night

stpmj invisible barn folly 2014 designboom
visual indicating how the design responds to seasonal change

stpmj invisible barn folly 2014 designboom
overall site plan showing the structure in the context of the park

stpmj invisible barn folly 2014 designboom
diagram indicating the shape of the structure

stpmj invisible barn folly 2014 designboom
site plan

stpmj invisible barn folly 2014 designboom
section highlighting the skinny nature of the folly

stpmj invisible barn folly 2014 designboom
section documenting how guests can interact with the structure

 

 

project info:

 

status: folly 2014 design competition / notable entry
location: socrates sculpture park, queens, new york, USA
dimensions: 24′ x 3′ x 12′
budget: $5,000 USD

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library