studio puisto + bas van bolderen complete prefabricated huize looveld studio puisto + bas van bolderen complete prefabricated huize looveld
apr 22, 2015

studio puisto + bas van bolderen complete prefabricated huize looveld

studio puisto + bas van bolderen complete prefabricated huize looveld
image © marc goodwin

 

 

 

located in an eastern region of the netherlands, this two-storey home has been built to replace a historic farmhouse that had burnt down in an unexpected fire. designed by studio puisto and bas van bolderen architectuur, the scheme took only one and a half years to complete – from the beginning of the design process until its finalization.

studio puisto bas van bolderen architectuur huize looveld the netherlands designboom
the layout maximizes views of the surrounding landscape
image © marc goodwin

 

 

 

instead of replicating the form of the fallen structure, the client aspired for a contemporary home with internal programs organized in a linear sequence. this layout then evolved in order to maximize views of the surrounding landscape, while retaining some of the barn’s original features such as double-height ceilings.

studio puisto bas van bolderen architectuur huize looveld the netherlands designboom
the wooden walls were CNC cut and prefabricated offsite
image © marc goodwin

 

 

 

as minimizing construction time was essential, the house was designed in close cooperation with the main contractor. the wooden wall elements were CNC cut and prefabricated in germany, before being transported to site and erected in less than a week. the wooden structure allowed for big cantilevers and openings, which frame views of the fields situated around the property.

studio puisto bas van bolderen architectuur huize looveld the netherlands designboom
the design includes barn-like double-height spaces
image © marc goodwin

 

 

 

to comply with dutch building regulations the design team had to ensure that the residence appeared integrated with its surroundings. however, rather than blending the house with the existing built environment, dark stained vertical boards allow the home to fit into the surrounding natural backdrop.

studio puisto bas van bolderen architectuur huize looveld the netherlands designboom
an area of seating at the home’s upper level
image © marc goodwin

 

 

 

from an environmental perspective, the house is designed to conserve as much energy as possible, and has high levels of insulation combined with an efficient heat recovery system. solar thermal collectors and a heat accumulating wood stove serve as additional energy sources, with the house only requiring an external heat source on the coldest winter days.

studio puisto bas van bolderen architectuur huize looveld the netherlands designboom
the property is clad with black timber
image © marc goodwin

studio puisto bas van bolderen architectuur huize looveld the netherlands designboom
an aperture set within the prefabricated façade
image © marc goodwin

studio puisto bas van bolderen architectuur huize looveld the netherlands designboom
the two-storey home had been built to replace a historic farmhouse
image © marc goodwin

 

 


timelapse video of huize looveld
video by jaap baarends fotografie

 

drawings

 

 

project info:

 

location: the netherlands
year: 2014
scale: 210 sqm
client: private
design: studio puisto architects and bas van bolderen architectuur
photography: marc goodwin
main contractor: villa nova
structural design: constabiel
HVAC and electrical: villa nova bouw

  • Very, very nice. Also, one of the best time-lapse videos that I have ever seen.

    Ron Smith says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news