inside the chinese rural valley of tai yang , west of hangzhou, the sun commune is a local initiative raising awareness on sustainable farming and promoting healthy living and outdoor activities for the increasing urbanization. within the sun commune, superimpose architecture studio designs MICR-O as a learning platform for city dwellers in china


all photographs © marc goodwin

 

 

the valley, with bamboo and rice fields, is home to one hundred local farming families.  therefore, sun commune initiates a bottom up strategy to sustain farmers while promoting organic food production and with the contribution of superimpose architecture, it further extends as an education platform for city children. throughout the year, kids from hangzhou and shanghai will camp and learn about nature at the MICR-O centre which allows them to be part of a rural micro-community. 


MICR-O created as a learning center for city children

 

 

defined as a white canvas ‘ring’, MICR-O includes a central outdoor patio that offers an enclosed platform for learning activities and events. on the other hand, the interiors house  a camping accommodation subdivided into segments by three entrance points. meanwhile, the external corridor blends with the surrounding bamboo forest – offering an alternative circulation route while activities are happening in the central patio.


one of the three entrance points to the interiors

 

 

the learning centre is realized as an elevated structure, keeping the ground nearly untouched. even more, the structural A frame – a ninety-degree angled triangle – gives the design an externally pure shape while internally, the patio opens towards the sky and surroundings. the construction is an example of time and cost-effective design, specifically with the simplicity of  the repetitive ‘A’ frame that creates a bold gesture in the valley.


children walking along the circular framework 

 

 

in the process, on site workshops and physical models were used by the architecture as communication tools to teach local villagers how to realize the design. until this day, the team is still involved by organizing architectural workshops for villagers and visiting kids to show their constant support for the sun commune.


the interiors are designed as a camping accommodation


local pinewood was used as a main structure and floor decking


construction technique was both time and cost effective


the center is located in the tai yang valley in hangzhou, china


plan view – exterior framework


plan view – interior layout


detailed section 

 

 

project info:

project team: carolyn leung, ben de lange, ruben bergambagt, mika woll
design: superimpose architecture
client: sun commune

site: tai yang valley, sun commune, lin’an, hangzhou, china
site area: 2800 sqm
GFA: 243 sqm

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news