tadao ando connects the clark institute with new visitor center
original content
dec 18, 2013
tadao ando connects the clark institute with new visitor center


tadao ando connects the clark institute with new visitor center
image courtesy of tadao ando architect & associates

 

 

 

plans have been unveiled for a tadao ando designed visitor center at the clark art institute in massachusetts, USA. the building forms part of a large scale redevelopment at the site, which was masterplanned by cooper robertson & partners in 2001. the overall scheme will transform the campus, providing over 97,000 square feet of additional floor space and improving the gallery’s circulation routes. part of the museum’s final phase of development, the building is ando’s second project at the clark, after his ‘stone hill center’ was completed in 2008.

 

 


clark campus from stone hill, indicating the scale of the reflecting pool
image courtesy of tadao ando architect & associates

 

 

 

the two storey visitor center provides over 11,000 square feet of exhibition space, with three individual galleries located at subterranean level. a glass and concrete corridor connects the design with the main museum, which is currently being renovated by selldorf architects, forming a new entrance. tadao ando’s extension primarily offers conference, seminar and event space, with extensive dining facilities housed alongside the site’s new and expanded gift shop.

 

 


visitor center and reflecting pool
image courtesy of tadao ando architect & associates

 

 

 

the structure’s outdoor terraces surround a tiered reflecting pool, creating a tranquil and calming ambiance. forming the focal point of the landscaped grounds, the feature, developed by reed hilderbrand visually and physically connects the site, with a raised pathway traversing the pool. the feature also contributes to the scheme’s overall sustainability, part of an advanced hydrological plan reducing water consumption by 50%. levels are maintained by accommodating precipitation, while permeable parking surfaces capture rainfall, feeding an on-site reservoir which optimizes water levels.

 

 


the lower level of the visitor center
image courtesy of tadao ando architect & associates

 

 


staircase leading to the subterranean level of the center
image courtesy of tadao ando architect & associates

 

 


the clark visitor center at night
image courtesy of tadao ando architect & associates

 

 


(left) visitor center under construction, september, 2013
(right) detail of visitor center granite and architectural concrete walls, september 2013
photos © richard pare

 

 


the ‘stone hill center’ completed in 2008, also designed by ando
photo courtesy of the clark institute

 

 

 

the ‘stone hill center’, located at the southern end of the clark campus, was completed by tadao ando in 2008, marking the first phase of the clark’s expansion. situated on a hillside embankment, the building forms an extension of the museum, housing intimately scaled galleries, a studio art classroom and a communal meeting space. a terrace offers impressive views of the region’s taconic mountain range, while the scheme is integrated within its environment through a series of woodland trails. the dual level structure is constructed from concrete, ando’s material of choice, and is complemented with wooden detailing and glazed façades.

 

 


gallery space is intimately scaled
photo courtesy of the clark institute

 

 


a terrace offers impressive views of the region’s taconic mountain range
photo courtesy of the clark institute

 

 


the scheme is integrated within its environment through a series of woodland trails
photo © jeff goldberg / esto

 

full article here

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library