tago architects: sur yapi offices, turkey
original content
mar 14, 2013
tago architects: sur yapi offices, turkey


‘sur yapi offices’ by tago architects, ümraniye, turkey

image © gurkan akay

 

 

sur yapi, a prominent turkish construction firm has headquartered itself in a mixed use building that reflects the aesthetic values of the company.
designed by istanbul-based tago architects, the high-density, three storey space is primarily relegated to the 2 basement levels, allowing for the
above-ground structure to engage in the dialogue of the landscape. the building is oriented to maximize the generous southlight, while dramatic,
faceted louvers act as a solar shading device. the louvers become part of the dynamic skin of the building, with richly grained, dark wooden slats
complementing slate planes of stone and concrete. material sophistication is an appropriate identifier for the construction company’s center of operations,
but the formal subtraction of the built volume on the western facade is an exuberant gesture that lends an unprecedented elegance to the architectonic makeup.
the deep gash and its smaller complement on the southwestern face are delineated by wood panels and made crisp by generous glazing. at night,
the illuminated boundary of the recessed perimeter emits an impressive yellow glow. the prismatic mass is a synthesis of the elements.
wood, stone and glass meet to create an architecture that exceeds the tectonic limits of a corporate space.      

 

 


views of the geometric shading system and the smaller,  light-emitting gash

image © gurkan akay

 

 

repetition remains consistent in the landscape

image © gurkan akay

 

 

the voumetric louvers shade a glass expanse and exterior walkways

image © gurkan akay

 

 

light changes over the surface

image © gurkan akay

 

 

detail of the solar shading system

image © gurkan akay

 

 

 the louvers are faceted in various directions to optimize shading

image © gurkan akay

 

 

 the front facade hints at the gash of glazing 

image © gurkan akay

 

 

 

the corner of the edifice is opened up by an angled expanse of glazing

image © gurkan akay

 

 

 the massive form is visually lightened

image © gurkan akay

 

 

 a ‘green wall’ and stepped garden border a water feature

image © gurkan akay

 

 

the wood-paneled language continues into the walkway

image © gurkan akay

 

 

 the cut is framed by a wall-thick recess

image © gurkan akay

 

 

the exterior aperture breaches the glazing

image © gurkan akay

 

 

interiors remain faceted and rooted in materiality

image © gurkan akay

 

 

the double height space is divided into smaller meeting areas

image © gurkan akay

 

 

concrete columns are tectonically consistent

image © gurkan akay

 

 

interior views

image © gurkan akay

 

 

 the visual weight of the materials is changed by night lighting

image © gurkan akay

 

 

louvers are made more dimensional with single-source ground light

image © gurkan akay

 

 

lit perimeters wash the recess with a yellow glow

image © gurkan akay

 

 

image © gurkan akay

 

 

night view of the sweeping cut-out

image © gurkan akay

 

 

the south facade at night

image © gurkan akay

 

 

 

site plan

 

 

floor plan level 0

 

 

 early interior renderings

 

 

 slatted wooden louvers form a geometric skin 

 

 

 dematerialized exterior rendering

 

 

 

project info:

 

 

architecture office: tago architecture engineering consulting and trade. ltd. sti.
architect: gökhan aktan altug
design team: mevlut duymaz, eker eryayar müge, müge turgay
landscape design: çiğdemünal
client: sur building construction industry. tic. ltd. sti.
project location: london-ümraniye
project date: march 2010
date of production: july-2010
land area: 1139 m2
covered area: 2182 m2
project type: office building
construction type: concrete

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library