TAO: riverside clubhouse TAO: riverside clubhouse
feb 14, 2012

TAO: riverside clubhouse

‘riverside clubhouse’ by TAO, yancheng, jiangsu, china image © yao li / all images courtesy of TAO

 

 

 

recently completed by beijing-based practice TAO, short for ‘trace architecture office’, the ‘riverside clubhouse’ is adjacent to a river, park and sports field in yancheng, jiangsu, china. the zigzagging horizontal structure ensures close contact with nature, integrating the visitor and architecture into the tranquil landscape. by stretching, looping and folding the form, the interior experience provides better viewing angles, private courtyards and an accessible roof. floating above the water’s edge and paralleling the sloping terrain, the structure rests upon thin columns atop pile foundations, managing the soft soil conditions.

east facade image © yao li

 

 

 

minimum floor thicknesses and column are used to emphasize the building’s lightness. low iron glass and white aluminum panels maintain a blanched external appearance while travertine floors, precast concrete and translucent glass partitions are found in the internal material palette. open-air voids created by the plan’s configuration allow thin plant stalks to pass through the floor plates, receiving natural daylight and growing towards the sky.

main entranceimage © yao li

west facadeimage © yao li

view from the northwestimage © yao li

roof viewimage © yao li

roof viewimage © yao li

roof viewimage © yao li

roof entranceimage © yao li

courtyard view from roodimage © yao li

rampimage © yao li

stairimage © yao li

stairimage © yao li

rampimage © yao li

terrace to riverimage © yao li

‘riverside clubhouse’ by TAO. yancheng, jiangsu, chinaimage © yao li

floor plan / level 0

floor plan / level 1

section

section

model

conceptual diagram

structural diagram

circulation diagram

sketch

sketch

 

 

project info:

 

project name: riverside clubhouse location: yancheng, jiangsu, china program: exhibition, reception, lounge, multimedia, meeting, office floor area: 500 sq. m. design: 2009,11-2010,4 construction: 2010,5-2010,10 client: zhongti corp. architect: hua li / tao (trace architecture office) design team: hua li, zhang feng structural engineer: ma zhigang mep engineer: lv jianjun, lian kanglong structural system: steel structure on pile foundation exterior wall: low iron glass frameless glazing, aluminum, precast concrete panel. floor: travertine photographer: yao li

  • Cold…so cold…

    really cold says:
  • interesting in the many different ways it connects to the environs – great use of materials and that V shaped void with the vegetation within is incredible

    from the water view it almost looks like its Johnsons Glass House water pavillion clambering out of the water, like an exquisite creature emerging from the primordial ooze

    dbkii says:
  • like it…

    Ali says:
  • land-art and architecture skillfully joined together. well done!

    tico says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news