TLA architectes protrudes timber loggias from collective housing in france TLA architectes protrudes timber loggias from collective housing in france
aug 18, 2015

TLA architectes protrudes timber loggias from collective housing in france

TLA architectes protrudes timber loggias from collective housing in france
image © marie-caroline lucat

 

 

 

designed by thomas landmaine architectes (TLA), the project of collective housing in aigues-mortes has been developed in a factory estate whose architecture is marked by a modern style. the plot occupies a key spot; the work has to manage the transition from a scale to another, between 3-storey housings and individual houses the latter being scattered at the rear of the plot, on the property line.

 

 

in order to compose with existing pieces, the TLA team chose to integrate and reinterpret some of the on-site architectural elements to the building aesthetic. as a result, the treatment of edging strips has been carefully thought and comes marking the floors to give a local dimension to the project. although it is integrated in its context, it was important to give it a recognizable identity.


the timber clad balconies protrude from the building
image © marie-caroline lucat

 

 

 

timber has been widely used within the project. first, as a material cover on the façade and secondly, in the small sub-spaces. being like little huts, the loggias or balconies create intimate outdoor space and a nice extension to the living areas. the wood shuttering invokes a feeling of warmth but at the same time acts as a filter for transparencies, privacy and light. finally, marking the corners appeared as a way to reinforce the project geometry and to delimit the two separate volumes. the upper level, with fifteen apartments is covered of wood and punctuated of small appropriate volumes. sitting on a mineral base, the addition of gabion baskets strengthens the dichotomy feel between the two elements. on the ground floor comprises of two public spaces including a tax center and a police station. the main difficulty on this project were to conciliate cost, comfort, aesthetic, social and environmental issues. the interesting façade takes a functional role as a sunscreen and plays with the rhythms and exposures of the sunlight.


image © marie-caroline lucat


the collective housing at dusk
image © marie-caroline lucat


entrance hall framed by the olive tree
image © marie-caroline lucat


the timber fins produce an interesting shadow in the interior
image © marie-caroline lucat


western facade
image © marie-caroline lucat


overview from the corner
image © marie-caroline lucat


closeup of the wooden loggias
image © marie-caroline lucat


image © marie-caroline lucat

 


second-storey plan © TLA

 


handrail and loggias details ©TLA

 

project info:

 

program: 15 social housing, 2 public spaces (tax center and police station)
architects: thomas landemaine architectes
project lead: grand delta habitat, city of aigues-mortes
location: aigues-mortes, languedoc-roussillon, france
project year: 2015

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

  • The timber and extended balconies rescue it from being a concrete wart. Nice save.

    Jim

    jimCan says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news