playze: tony's farm
original content
dec 04, 2012
playze: tony's farm


‘tony’s farm’ by playze, shanghai, china
image © bartosz kolonko
all images courtesy of playze

 

 

international practice playze has recently finished ‘tony’s farm’ for the biggest organic food farm in shanghai, which produces vegetables and fruits.
it is meant to be more than just a place for vegetable production, its vision is to integrate the consumer and therefore promote a natural lifestyle.
to link the activities of the working people with the visitors of the farm, the building complex combines the main reception, a lobby, (working also for
the future hotel rooms) and a vip area, with the new offices and an existing warehouse, where the fruits and vegetables are packaged. the building provides
transparency within the manufacturing process. thus it supports the vision of integrating the visitor and helps to reinforce consumer confidence in
their products. at the same time the building design is driven by the concept of sustainability, combined with it’s iconic qualities, it communicates and
promotes the core concept of the company.

 

the cubing of the 78 containers follows spatial and climatic demands. the cantilevering gesture marks the main entrance of the site. this is where the visitors
enter the structure and find the reception desk. after the lobby, which is accentuated by a three-storey high volume, they step out to an inner courtyard,
where they are picked up by electric cars to be brought to their hotel rooms, distributed throughout the farm. the second level allows a connection to the
office wing of the building via two bridges. this part of the building complex is covered by the existing warehouse. the east facade has been sliced, so that
the new container offices could find shelter underneath the existing roof and form an new inner facade towards the production hall.

 

 


the building in the context
image © bartosz kolonko

 

 

since the climatic conditions begged for impermeability and insulation, numerous specific details had to be developed to maintain the stringent appearance
of the containers. further, the modular system was challenged by the individual joints, resulting from the irregular distribution of the containers.
the structural logic of the container is the framed box, which can be opened or left closed on each of the six faces. these characteristics were amplified in
different spatial situations, integrated within the whole structure. the three-storey vertical space is opened to three sides to dissolve the box. in the courtyard,
the terraces form a roof to the underneath and borrow from the chinese courtyard typology, whereas the office area is developed in the style of a slab and pillar cluster.

 

 


patio inside the entrance building
image © bartosz kolonko

 

 

in order to cope with the high aspirations of the client regarding the protection of the environment, several strategies have been used to reduce the energy
consumption of the building. the entire structure is well insulated, even though the containers appear to be in their raw form. the original doors have been
perforated and serve as external shading blinds for the sun-exposed facades to minimize solar heat gain. a geothermal heat pump delivers energy for the air
conditioning and floor heating systems. controlled ventilation helps to optimize air exchange rates and therefore to minimize the energy loss through
uncontrolled aeration, and led lighting reduces the general electricity consumption. another ambition of the project is to reduce the energy hidden in construction
materials, the so called grey energy. therefore recycled, ecologically sustainable, fast growing or at least recyclable materials have been used. the re-use of freight
containers seemed adequate, first for its inherent structural independence and second for being a common metaphor for ‘recycled space.’ further, their minimal
weight allowed the re-use of the existing foundation plate. local bamboo products were utilized for indoor and outdoor flooring, as well as all the built-in furniture.

 

 


connexion between the factory and the entrance building
image © bartosz kolonko

 

 


double height over the lobby
image © bartosz kolonko

 

 


light effect in the triple height space
image © bartosz kolonko

 

 


light effect on the inside
image © bartosz kolonko

 

 


entrance space
image © bartosz kolonko

 

 


cantilever over the entrance by night
image © bartosz kolonko

 

 


frontal view of the entrance by night
image © bartosz kolonko

 

 


floor plan / level 0  and section

 


floor plan / level 1 and section

 

 

project info:

 

 

client: tony’s farm
location: shanghai, china
completed: july 2011
built area: 1060m2
number of containers: 78
team: mengjia he, pascal berger, marc schmit, meijun wu, liv xu ye, ahmed hosny, andres tovar, maggie tang, sebastian hefti
photo credits: bartosz kolonko

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library