uemachi laboratory: sakai house in osaka
original content
feb 06, 2013
uemachi laboratory: sakai house in osaka


‘sakai house’ by uemachi laboratory, sakai city, minaminu-ku, osaka, japan

image © kazushi hirano

all images courtesy of uemachi laboratory

 

 

guided by the philosophy to ‘design with necessity’ and driven by intuitive modules, hyogo-based firm uemachi laboratory created a domestic architecture
centered around aperture and layering. while the ‘sakai house’ is located in the residential southern ward of minami-ku, the dimensions and circulation of the space
are designed by the senses. the open plan of traditional japanese architecture is visually tempered by the strategic placement of glazing, grilles and blinds.
the language of wooden slats is present from the front door and pervasive throughout the house. the entrance plane acts as light and wind-shielding screen–
its verticality continued through the grain and board pattern of the staircase and hallway. exposed wooden beams on the ceiling visually counterbalance the
layers of interior and exterior volumes of framed space in the living room and master bedroom as well as direct paths of visual and actual movement in
the mezzanine level. the house is spatially organized around an open atrium containing greenery, modeled after a temple garden. popularly known as a
so-called zen garden, the courtyard is fundamentally a place of interiority, where a single, manicured gesture of foliage is made to extend the line of sight to nature.
these notions are helped by the reflections of lush neighboring landscapes on the large spans of fenestration.  the small garden, open to the sky, asks the viewer to
feel the room and extend their gaze to the very limits of the architecture. the home is meant to reveal the extent of nature and makes a statement that the
interior space of the home need not inherit the harried quality of everyday life.  the space is not an exercise in minimalism, but rather a careful orchestration of
warm wood grains, the lines of the built volume,  changing light and moving sounds.

 

 

 

(left): view from the master bedroom, across the atrium and into the living room and mezzanine level.
(right): looking down to the entrance from the top of the stairs

image © kazushi hirano

 

 

the ‘temple garden’ is the center of the plan and ties all of the spaces together by visually layering the program

image © kazushi hirano

 

 

the openness of the plan lends views to the living room, kitchen, and through the house to the neighboring property

image © kazushi hirano

 

 

(left):a single moment of vegetation is seen from the porch
(right): the porch is an extension of the living area, differentiated by different hardwood floors and glazing

image © kazushi hirano

 

 

the atrium allows the space double high ceilings and reflections of the surrounding greenery

image © kazushi hirano

 

 

view from the kitchen

image © kazushi hirano

 

 

the view of the study shows that exposed beams delimit lines of sight and create passive lighting systems

image © kazushi hirano

 

 

view of the study in the master bedroom, mezzanine level

image © kazushi hirano

 

 

(left): washroom
(right): connected bathroom

image © kazushi hirano

 

 

exterior daytime view shows the types of slatted screens used through the house

image © kazushi hirano

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library