POPULAR TODAY ARCHITECTURE

paul de ruiter architects: villa v
may 22, 2013
paul de ruiter architects: villa v


paul de ruiter architects: villa v
image © tim van de velde

 

 


situated near bloemendaal – on the edge of the kennemer dunes – a sustainable home by dutch architect paul de ruiter is conceived, implementing a design
that shows respect for man and nature alike. ‘villa v’ is the first home built in park brederode, a unique residential area where the existing flora and fauna
are given full reign.

 


the plan owes its honest character to its unique sculptural form, which can be said to disappear in the landscape. this connects the building’s interior by i29
with the exterior space, resulting in a spectacular experience. most of the structure is invisible thanks to its green roof as half of the ground floor is encapsulated
in the slope of the hill. both the north and south façades are paned in glass, with exceptionally large sliding sections. in the heart of the box, one finds a patio
that ensures optimum daylight illumination throughout all rooms. the building has a robust underground configuration, with concrete floors and retaining
walls that provides transparency and ample light on the ground and first floors with its timber-frame construction. the various wood used within the architectural
site is FSC-certified, complying with stricter EPC requirements than those established by the building regulations.

 

 


‘villa v’ is the first home built in park brederode, a unique residential area where the existing flora and fauna are given full rein
image © tim van de velde

 

 


both the north and south façades are paned in glass, with exceptionally large sliding sections
image © tim van de velde

 


most of the structure is invisible thanks to its green roof as half of the ground floor is encapsulated in the slope of the hill
image © tim van de velde

 

 


the building’s interior is designed by i29
image © tim van de velde

 

 


the various wood used within the architectural box is FSC-certified
image © tim van de velde

 

 


concrete floors and retaining walls that provides transparency and ample light on the ground and first floors
image © tim van de velde

 

 


both the north and south façades are paned in glass, with exceptionally large sliding sections
image © tim van de velde

 

 


image © tim van de velde

 

 


image © tim van de velde

 

 


night view – the plan owes its honest character to its unique sculptural form, which can be said to disappear in the landscape
image © tim van de velde

 

 


night view
image © tim van de velde

 

project information

 

client: private

floor area: 489 m² (including a basement of 154 m²)

design: paul de ruiter architects
project architect: paul de ruiter

interior architects: i29

project team: chris collaris, redmer weijer, harry casey, marek matrtaj, niels groeneveld, marieke sijm

start of design phase: april 2010

start of construction: november 2010

completion: 2012

contractor: scholz groep – ijmuiden

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.
see more project submissions from our readers
here.

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library