viraje arquitectura: V01 house, valencia
original content
feb 24, 2013
viraje arquitectura: V01 house, valencia


 

interior views show an almost uninterrupted axis from one facade to the other

all images courtesy of viraje arquitectura

 

 

the spanish town of el puig has been shaped by histories, highways and hills. much like the formative aspects of the town, a narrow plot of land
has been enlivened by a light-filled single family home flanked between to public roads by local form viraje arquitectura . just 8.6 meters by
15 meters, the site dictates a design process that favors dematerialization; daily life and the built form are orchestrated around a generous light well
that pierces all three levels of the home and serves to shape circulation with a diffused sunlit glow. in plan, the stair winds alongside the void,
carefully helping create views that emphasize the reflection of one facade on the other. bedrooms and smaller spaces become sequential while ground
and sky touch through reflection and glazing.

 

 

light tumbles into all the living spaces through generous fenestration

 

 

storage spaces are set back into the original walls so as not to obstruct light with objects

 

 

a view from the interior courtyard  to the second floor

 

 

strips of glazing allow copious amounts of diffused light

 

 

structural planes appear to glow and float

 

 

 

 

 

stairs afford views of the inner courtyard

 

 

atrium in context

 

 

smaller spaces in the program, like these rooms feel aggrandized amongst the dematerialized center

 

 

view between levels and reflections of the street

 

 

a multiplicity of rooms are opened with courtyard glazing

 

 

 

 

windows afford view of the surrounding historical village

 

 

apertures connect ground, wall and sky consistently throughout the project

 

 

shade structure doubles as porch cladding

 

 

the back of the plot also contains a small garden and faces the street

‘V01 house’ by viraje arquitectura, el puig, valencia, spain

the streetside home additionally uses setbacks for both a garden and staggered light

 

 

floor plan level -1

 

 

floor plan level 0

 

 

floor plan level 1

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library