witherford watson mann architects: astley castle renovation
original content
apr 14, 2013
witherford watson mann architects: astley castle renovation


 

‘astley castle renovation’ by witherford watson mann architects, nuneaton, warwickshire, england
all images courtesy of the landmark trust

 

 

 

astley castle originally served as the royal family’s fortified manor for three generations before being turned into a hotel in world war 2. after years of
abandon, it became a ruined curiosity for those who knew of its location, serving as an unofficial impromptu venue for a range of activities until the
landmark trust – a building preservation charity – proposed to restore the structure. they hosted a competition inviting architects to submit their ideas
for the renovation of the residence and accompanying mote, entry gateway, curtain walls, lake, church, and vestiges of elizabethan pleasure gardens.
london-based witherford watson mann architects were chosen to carry out the project, breathing a new life into the ancient construction. the design
tackled big questions regarding renovations, especially given a project of this scale: what will the relationship be between the old and new, and how
can the new structure fortify the collapsing edifice?

 

the design strategy aimed to reoccupy the old residence, to re-institute the spaces as they had historically been used, retaining as much of the original
feel of the space as possible. brick became the material of choice for the intervention as it matched the idea of the first construction but retained a
visually evident difference. it also allowed the new construction to transition into the old masonry elements following the uneven joints created by the
dilapidated walls. construction crew worked hand in hand with archaeologists to excavate the site in preparation for the insertion of new materials.
large concrete lintels and other larger structural members had to be craned in from outside the mote, which also complicated the construction process.
cintec ties were used to strengthen existing walls without adding any visible structure with a process that includes drilling holes into the partitions and
filling them with a steel rod and expanding cementitious grout.

 

 


history of the castle’s renovation
image © the landmark trust

 

 


entrance

 

 


entry gate

 

 

 

 


main hall exemplifying moments of the new intervention and the old construction

 

 


central stairs made from contemporary materials

 

 

 

 


kitchen

 

 

 

 


living room area

 

 


bedroom

 

 

 

 


bathroom

 

 


bricks follow the uneven wall lines of the original masonry walls

 

 


bird’s eye view of the original castle

 

 

 


construction process

 

 


installation of large concrete lintels

 

 


excavation of the ground plane

 

 


cintec ties installed by first drilling holes in the wall

 

 


a steel rod with a textile sock around it is inserted into the hole and filled with cementitious grout to strengthen a wall

 

 

 

 

 


floor plan / level 0

 

 


floor plan / level 1

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library