POPULAR TODAY ARCHITECTURE

yuko nagayama stacks the katsutadai residence over a pastry shop
original content
jan 12, 2014
yuko nagayama stacks the katsutadai residence over a pastry shop


‘katsutadai house’ by yuko nagayama & associates, chiba, japan
image © daici ano
all images courtesy of yuko nagayama & associates

 

 

 

bringing a whole new aesthetic to the mixed-use ground floor commercial, top floor residential typology, japanese firm yuko nagayama & associates present the katsutadai house with a literal separation between both programs. on entry level, a small pastry shop faces the street with an inclined glass ceiling that accepts natural light during the day and emanates a bright glow at night. just behind it, a small restaurant accessed from a side door along the outside of the pastry locale. the residence resides on the 2nd and third stories, hovering above the commercial spaces.  each volume has a unique relationship to the exterior an to each other.  the physical air gap between them determines an almost voyeur-like characteristic between home and shop. through one controlled point in a private exterior deck, the owners are able to look through the glass into the store without actually disturbing business. the store on the other hand is completely independent of the home in the sense that it cannot be bothered by any activity happening in the structure above as was previously the case.

 

 


front facade
image © daici ano

 

 


air gap between residence and pastry shop
image © daici ano

 

 


interior of pastry shop
image © daici ano

 

 


image © daici ano

 

 


image © daici ano

 

 


kitchen and dining area of residence
image © daici ano

 

 


small private exterior deck
image © daici ano

 

 


back side of the home
image © daici ano

 

 


hallway
image © daici ano

 

 

 

full article here

 

 

 

project info:

 

 

architects: yuko nagayama & associates/yuko nagayama , yohei kawashima
location:katsutadai,yachiyo,chiba,japan
function:dwelling with shop
site area:100㎡
architectural area:79.9㎡
total floor area:178.5㎡
structure:steel
year:2013
photographs: daici an

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library