in order to redistribute the space within this 150 sq.m apartment in são paulo, brazil, architecture and urban design studio zoom has brought down much of the existing inner walls to attend to the new inhabitants’ needs. the demolition has highlighted the floor-to-ceiling windows, filling this now wide and integrated space with natural lighting.

zoom apartamento pamplona brazil designboom
zoom apartamento pamplona: wide living room with a luminosity coming from floor-to-ceiling windows
all images © maíra acayaba

 

 

zoom has integrated fluidity and privacy as fundamental features between different rooms, since residents work from home and also like to receive guests. from this premise, three axes were created: social, service and privative. the living, dining and office rooms make up the social area along the glass facade, while a centralized concrete counter links this space with the service area. the continuity of that structure along its two different heights make it both a dining table and kitchen counter. at its end, large windows and a concrete bench offer the feel of a balcony — a transition space that connects the service axe to the intimate area and links the main suite to the second.

zoom apartamento pamplona brazil designboom
wide living room with rebar shelf offers a flexible social space

 

 

at the apartment entrance, a green wall is installed on a polycarbonate alveolar panel that closes off the toilet and provides unique luminous interactions. from the toilet, once can spot the exterior light over the shadows of the garden — and from the living room, a luminous block behind the garden is visible when the toilet light is on. the same effect and translucency occur in the bathrooms of the suites, in which partition walls are replaced with frosted glass.

zoom apartamento pamplona brazil designboom
green wall alongside the apartment entrance

 

 

materiality is essential in the project, and is integrated as raw and explicit features. it takes part in the details and items designed in a personalized fashion,  like the electrical and hydraulic installations of the green wall — made of aluminum ducts and copper pipes — which offer an industrial feel. on the other hand, material repetition is present in bathroom accessories, like towel racks and toilet paper holders made of copper tubing. the same is clear for the rebar in the furniture, acting as a shelf and nightstand, as well as in door handles or lamp holders.

zoom apartamento pamplona brazil designboom
rebar shelf extends from floor to ceiling, and the new dwellers can accommodate their books

 

 

existing pillars, beams and slabs have been peeled off, revealing the original concrete layer that is reproduced in new elements such as countertops, main suite bathtub and the continuous bench that runs across the side of the apartment. the wooden shelves contour the living room and transform into the kitchen cupboard and laundry. in addition to these shelves, the rebar shelf offers plenty of space to accommodate numerous books, where horizontal lines provide orthogonal rhythms while vertical ones promote asymmetry. 

zoom apartamento pamplona brazil designboom
the vertical garden is installed on a polycarbonate alveolar panel that closes off the toilet

zoom apartamento pamplona brazil designboom
materials are used in a raw and explicit approach — accentuating textures, colors and light

zoom apartamento pamplona brazil designboom
the concrete counter is defined by two different heights, allowing it to be either a dining table or kitchen top

zoom apartamento pamplona brazil designboom
view of the kitchen wooden cupboard and concrete countertop


concrete bench crossing the two main suites

zoom apartamento pamplona brazil designboom
luminosity coming from the living room while still preserving the privacy of the toilet’s interior 

zoom apartamento pamplona brazil designboom
toilet with concrete sink and copper accessories reveal material repetition across the apartment

 

 

project info:

 

location: são paulo, brasil

status: built
start of project: december 2013

construction end: july 2015

area: 150 m²

team: guilherme ortenblad, kathleen chiang, mariane takahashi, ana carolina de lima, alex ninomia, rosa clara alves, luana pedrosa, tadeu omae

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news