daegu gosan public library by menomenopiu architects daegu gosan public library by menomenopiu architects
oct 18, 2012

daegu gosan public library by menomenopiu architects

daegu gosan public library by menomenopiu architects view from the street image © +imgs

 

 

 

developed by paris and rome-based menomenopiu architecture studio, the proposal for the daegu gosan public library is projected as a diagonal axis, where the concept of releasing the urban flows ensured that the same permeability opens a front toward the point of greatest intensity. traditional materials, such as wood, are employed with a new contemporary approach. the simplicity of the geometry, gives an affordable answer to the main needs. the design of the project stems from the analysis of the bookcase as module, that becomes key element in the definition of the interior spaces. this module extends to the structural grid, which finally develops into the materialization of the exterior facade. the internal partition and the railings are designed as a bookshelf with the aim of melting together the library / framework / partition / facade.

view from the courtyard image © +imgs

 

 

 

the building opens itself to the city. citizens as well as tourists discover an inner world that, enriched by the presence of the bookshelves volume acting as a screen from the city, adds quality to the main library spaces. the concentration of all the service areas within a double wall allows the development of a free plan suited to contemporary parameters of flexibility and viability. 

 

the hall and the collection rooms receive natural light from the roof and from the patio thanks to the presence of a sober shading system integrated with the facade and the patio’s evergreen trees. the synergy between artificial and natural elements ensures the best visual conditions of the interior spaces. 

view of the hall image © +imgs

 

 

 

the orientation of the shading system is conceived to deflect sun rays when the weather is hot and allow them in during winter time. the concrete flooring acts as thermal mass for the building. the study of the roof slope is based on the angles that can provide the highest yield from the installed photovoltaic cells, where a drainage system for the collection of water allows for a complete reuse of the latter. moreover, natural ventilation inside the building is favored by its very geometric structure and by the fact that plans have been purposely left as free as possible. finally, the simplicity of the structure compared to its shape keeps the costs reasonably low.

view of the collection room image © +imgs

site plan

section

  elevation

level -1 plan

groung floor plan

level 1 plan

level 2 plan

detail

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    readers news