insertion below chimney by original design studio insertion below chimney by original design studio
nov 04, 2012

insertion below chimney by original design studio

‘insertion below chimney’ by original design studio

 

 

 

the nanshi power station’s 165-meter-tall chimney standing by the huangpu river has been well-known since it was transformed to a huge thermometer for the 2010 shanghai expo. beside it, the station’s main factory building was eventually revived as the shanghai’s new contemporary art museum, namely the power station of art. as a result, there rises a huge demand of car parking and a garage is severely necessary.

 

developed by chinese original design studio, the building stretches along the roads and surround the chimney in a ‘U’ shape,  responding to the north yard of the museum. the smooth as-cast-finish concrete dialogues with the rough concrete and the exposed structure shows respect to the old factory facade. the continuous concrete wall folds and wraps all the programs: car parking, bicycle parking and ramps at the two ends.

view from east side

 

 

 

through the long window on the second floor, the crowns of trees alongside the roads are shown adjacent to the opposite side of the huangpu river. the 1000sqm roof platform provides a lively space for diverse activities, as its 9m height level enables people to look over the tree crowns and see the river banks. a white bridge is added, connecting the main building and the chimney in order to satisfy the future exhibition function in the chimney.

 

two triangle staircases are hung onto the concrete wall without additional columns, where one may feel the chimney is touchable when wandering through the staircases. a short bridge connects the garage and the chimney, creating interaction. four skylights provide natural illumination meanwhile enhancing the visitors’ perception of the existence of the chimney. the white pebbles on the second floor make the light pervade over the space and the hollowed pattern on the concrete wall reflects the outline of the fire escape stairs in the main building.

view from east side

through the long window on the second floor, there shows the crowns of trees alongside the roads and further the opposite side of the huangpu river

four skylights provide natural illumination and meanwhile enhance the visitors’ perception of the existence of the chimney

a white bridge is added, connecting the main building and the chimney, in order to satisfy the future exhibition function in the chimney

view from south side

the hollowed pattern on the concrete wall reflects the outline of the fire escape stairs in the power station

triangle staircases are hung onto the concrete wall without additional columns and one may feel the chimney is touchable when wandering on the staircases

site

diagram

plan&elevation

 

 

project info:

 

architect: original design studio (zhang ming / zhang zi)  design team: zhang ming, zhang zi, sun jialong  location: huayuangang rd, huangpu district, shanghai, china  design: 2011/8-2012/5  completion: 2012/10  building area: 3000㎡  photographer: zhang siye, wang yuan, sun jialong

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

(463 articles)

(4 articles)

readers news