kee’s chocolates by slo.vis and et al. collaborative
kee’s chocolates by slo.vis and et al. collaborative kee’s chocolates by slo.vis and et al. collaborative
may 07, 2012
kee’s chocolates by slo.vis and et al. collaborative



‘kee’s chocolates redesign’ by architects slo.vis and et al. collaborative, 2012

all images courtesy the designers

kee’s chocolates has established itself as a premier destination for chocolate in new york city. after nearly ten years as a neighborhood staple,
the sweet shop has commissioned architects slo.vis and et al. collaborative with the complete redesign of the soho store.
a vertical wood panel system
lines one wall from floor to ceiling complimented by a series of offset wooden slats creating a continuous texture from the front to the back of the store.
the wooden components also provide additional storage space for chocolate boxes and other front-of-the-house items, located just behind the display
cases.
as the wall turns, the pattern continues, however, the back substrate of the wood slats begin to disappear, allowing for the passing of light and air into the space.
the light woodwork is brightened by five pendant lamps, illuminating the carefully curated display cases below.
an exposed brick wall facing opposite
the renovated partition guides the customers through the store to the merchandise display cases. refrigerated glass containers for chocolates and another
for macaroons are clad in wood panels decorated by laser etched with maps of the surrounding new york neighborhoods.

slo.vis and et al. collaborative started with several explorations of the design, ultimately finding that minimalism and use of natural materials proved to be
a complimentary fit. ‘the challenge was creating a design that would match the quality of the chocolate, without overpowering the understated elegance that
kee has established
,’ says susan sloan of slo.vis architects.
the building design firm was approached by kee’s chocolates last year just as slo.vis had started
construction on a residential project with fellow brooklyn studio et al. collaborative. the combined strengths of the two studios was the drive for slo.vis to bring
et al. collaborative as a partner to reinvent the interior of kee’s chocolates. 


the exposed brick wall on the opposite side of the store leads the customers through the space to the merchandise displays


a detailed perspective of the vertical wood panel system lining one wall from floor to ceiling in addition to a closer display decoration view


“the use of a city grid as a template allows an additional element of adaptability for future store locations should kee’s expand,” says manu garza of et al. collaborative.


slo.vis and et al. collaborative began with several explorations of the
design, ultimately finding that minimalism and use of natural materials
proved to be a complimentary fit


a conceptual sketch picturing the shop’s changed interior


the wooden pieces building the display case are decorated with laser-etched designs of new york city street maps

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’  feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.
see more project submissions from our readers here

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.