05 AM arquitectura: baluster lattice house
 
05 AM arquitectura: baluster lattice house
apr 25, 2012

05 AM arquitectura: baluster lattice house

‘baluster lattice house’ by 05 AM arquitectura, barcelona, spain
image © mauricio fuertes

all images courtesy of 05 AM arquitectura

girona-based practice 05 AM arquitectura has recently completed the ‘baluster lattice house’, a once dilapidated residence
in vallvidrera, near barcelona, spain. a pivoting door addressing the street is the new entrance, unveiling a cascade
of south-facing terraces which defines the exterior of this dwelling. a motif of balusters derived from the original facade
screens an outdoor dining terrace from direct afternoon sun, while instilling the character of the original structure.
a white cane lattice serves as a canopy above the open-air lounge.

the open plan of the ground floor creates unbroken views through the common areas. three cubes are placed to separate the
programmatic spaces, containing either the staircase, a built-in bookcase or fireplace. pocket and concealed panel doors
may be pulled from the volumes to provide privacy as necessary. at the top of the stairway on the first level, dwellers are presented
with a square room of closed doors and drawers capped with a vaulted ceiling culminating with a skylight for illumination.
storage and portals to bedrooms are revealed as the doors are opened.

05 AM arquitectura: baluster lattice house
main entry
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
terraces and balconies
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
terrace below the white cane lattice
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
screen of balusters derived from the original facade
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
screened dining terrace
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
ground level common area
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
ground level common area opened to study
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
study
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
kitchen
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
kitchen
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
stair
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
first floor
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
corridor
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
(left) skylight illuminates enclosed corridor
(right) all panels are opened
images © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
(left) closed
(right) opened to reveal sink
images © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
original facade
image © mauricio fuertes

05 AM arquitectura: baluster lattice house
floor plan / level 0

05 AM arquitectura: baluster lattice house
floor plan / level 1

05 AM arquitectura: baluster lattice house
floor plan transformation diagram

project info:

architects: joan arnau and carme muñoz – 05 am arquitectura
team: glòria puig
structure: MVA – jordi velazquez
builder: construcciones fernandez cuadras S.L.
location: vallvidrera, barcelona
area: 183 m²

  • I think this is one of the most livable spaces I’ve seen in some time! And to think that this project is a renovation? Lovely. Though it may have more multifunctional zone than I typically prefer, the house seems to be an entirely functional environment.

    Francesca Gottardo
  • lucky us, we have freedom of speach. the road to hell is paved with good intentions.

    ihavemyopinionlikeyouhaveyours
  • lots of flippant comments here on \”hunches\” based on photographs of a space you never visited. Let\’s have some qualification of opinions here! The designers obviously worked hard to achieve some flowing layouts and concentration of certain programmatic functions to gain maximum solar access. The spaces have been literally transformed!

    This is a great renovation, as a client I\’d be very happy with this. Actually I also like the way the photographs put the SPACE on centre stage, and demonstrate the flexibility and functionality of the spaces.

    No \”photography for photography\’s sake\” photos here! I\’m pretty sure it\’d be a kick to kit out with furniture, decorations and the rest of it.

    This is bold and functional ARCHITECTURE!

    blau
  • awkward.

    2risky
  • It may be cultural, but I agree with dbkii. The balusters remind me of nose hair – you cannot stop looking at them.

    Jim

    Jim C
  • era mucho mas autentica y compleja antes
    el muro de entrada de peidra con ese remate extraño, casi manierista, la balaustrada, el techo de tejas portuguesas……mas humana
    el minimalismo esta al borde de la neurosis y el aburrimiento
    de todas formas el espacio con la balaustrada esta bien

    juliano
  • I really don’t like this house. Lots of things going on that I usually respond well to (like the dense multifunctional zones), but there’s just something about the overall ensemble that I don’t like and I can’t really put a finger on it.

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,374 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine