the site for 1-1 architects’ ‘house NI’ is set in a residential area located in the urbanization control area near nagoya city, japan. the clients are a married couple whom are reaching their retirement age and his mother who lived there for many years. the 50-year-old wooden house where the owner lives at the time was built on the site. the requirements from them were to each have a private room and a large floor area beyond the current situation.


all images © 1-1 architects

 

 

initially it was a rehabilitation request, but japanese based practice 1-1 architects felt a sense of incompatibility when investigating existing houses. when the design team looked into the ceiling of existing house, there was a dark and large space spreading — a quiet existence of fine beams structure that we can not be seen recently in modern japan. compared to the living space on the first floor, the closed space with dark and large volumes above our head were unbalanced and strange. there are commercial and rapid development occurring around the site and the value of what has been there for many years. it is not a bad thing to change the landscape of the town, but we present one solution that resists the scrap and build of the town, not just leaving or updating with the maximization of esprit that was there for a long time.


there was a dark and large space spreading in the ceiling

 

 

specifically, 1-1 architects regard the ceiling surface separating the first floor from the ceiling space as a ‘boundary’. take over the structure consisting of the first floor, the ceiling space and the boundary as the framework of this house and the designers think about creating a new relationship between the three for changing the way of making each. first, they make a new surface to insert new beams between the existing pillars for new boundary after partial disassembly leaving only the wooden frame of existing flat house. structurally, the japanese architects can shorten the length of the buckling length of the existing column and the wind pressure by creating a horizontal surface with this new boundary, and at the same time it’s the function of earthquake resistance reinforcement.


the closed space with dark and large volumes above our head were unbalanced and strange

 

 

the ceiling space is created by the relationship between the boundary — floor — and the existing roof and beam structure. the later remains at the existing height, but due to the setting of a new boundary, it becomes a reachable hand, and it is felt like a partition and furniture. existing structural materials extend the meaning beyond mere roofs and beams. there were no walls in the ceiling space, and we planned a space group by the beam. there is no specific room there, it is possible to change flexibly to satisfy the requested floor area, expansion of living which can not fit on the first floor such as hobbies, invitations of friends and relatives, storage to extend the life that can not fit on the first floor. in addition, by making the walls all open with the height of the roof next house, delivering light and wind from the outside to the first floor while maintaining privacy. on the other hand, from the inside, by opening to the town with the height of the ceiling, the space that was closed in the past creates a moderate distance with the town.


there were no walls in the ceiling space

 

 

on the first floor, there are private rooms with privacy kept as requested by the client. each room set up walls to cover the existing pillars and satisfied the requested function. due to careful observation about connection of inside and outside, privacy, ventilation, daylight, openings of different sizes are planed on the boundary — ceiling — of each room, and the living environment of the first floor is compensated by them.


on the first floor, there are private rooms with privacy kept as requested by the client

 

 

in this project 1-1 architects have named ‘boundary’ which existed there as well as originally, but which was only recognized as the surface of the ceiling. by doing so, the project team tries to give the new meaning to the ceiling space hidden behind in the past. with the newly set boundary, the ceiling space and the rooms on the first floor are mutually compensated. also, the ceiling space that appears in the town not only changes the interior of the house, but also changes the relationship which is not rapid to the streets.


the project team tries to give the new meaning to the ceiling space hidden behind in the past


the ceiling space and the rooms on the first floor are mutually compensated


the space that was closed in the past creates a moderate distance with the town


first floor plan


second floor plan


section

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news