the six winners of the 2016 aga khan award for architecture have been announced. the prize, which is given every three years, is considered to be one of the most important in the field. it was established by the aga khan in 1977 to identify and encourage building concepts that successfully addressed the needs and aspirations of communities in which muslims have a significant presence. winners of this years award include projects by bjarke ingels group, zaha hadid architects, and ZAO / standardarchitecture.

 

earlier in 2016, an independent master jury for the 2016 aga khan award selected a shortlist of 19 projects, which was announced in may 2016, from among 348 nominations. each of the shortlisted projects was rigorously investigated by architects, conservation specialists or structural engineers. the winners include a refuge for spirituality in urban dhaka, a children’s library in beijing, and a public space promoting social integration. read more about each project below in the words of the jury.

 

 

friendship centre, gaibandha by kashef chowdhury / URBANA

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
friendship centre, gaibandha by kashef chowdhury / URBANA
image © aga khan trust for culture / rajesh vora (also main image)

 

 

the centre was created to train staff of an NGO working with people inhabiting nearby chars, or riverine islands. offices, a library, meeting rooms, and prayer and tea rooms are included in pavilion-like buildings surrounded by courts and pools. the centre is also rented out for meetings, training, and conferences for income generation. the local hand-made brick construction has been inspired by the monastic aesthetic of the 3rd century BC ruins of mahasthangahr, the earliest urban archaeological site yet found in bangladesh. structural elements are of reinforced concrete and finishes also include timber and stone.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
friendship centre, gaibandha by kashef chowdhury / URBANA
image © aga khan trust for culture / rajesh vora

 

 

the naturally ventilated structures have green roofs. the centre is located in an agricultural area susceptible to flooding and earthquakes, and whose low-bearing soil has a low bearing capacity. as a result, an embankment has been constructed with a water run-off pumping facility. constructed and finished primarily of one material – local hand-made bricks – the spaces are woven out of pavilions, courtyards, pools and greens, corridors and shadows. the friendship centre is divided into two sections, the outer ka block for the offices, library and training classrooms and the inner kha block for the residential section. at a time, 80 people can be trained here in four separate classrooms. simplicity is the intent, monastic is the feel.

 

 

bait ur rouf mosque, dhaka by marina tabassum

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
bait ur rouf mosque, dhaka by marina tabassum
image © aga khan trust for culture / rajesh vora

 

 

after a difficult life and the loss of her husband and near relatives, the client donated a part of her land for a mosque to be built. a temporary structure was erected. after her death, her grand-daughter, an architect, acted on her behalf as fundraiser, designer, client and builder to bring the project to completion. in an increasingly dense neighbourhood of dhaka, the mosque was raised on a plinth on a site axis creating a 13-degree angle with the qibla direction, which called for innovation in the layout.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
bait ur rouf mosque, dhaka by marina tabassum
image © aga khan trust for culture / rajesh vora

 

 

a cylindrical volume was inserted into a square, facilitating a rotation of the prayer hall, and forming light courts on four sides. the hall is a space raised on eight peripheral columns. ancillary functions are located in spaces created by the outer square and the cylinder. the plinth remains vibrant throughout the day with children playing and elderly men chatting and waiting for the call to prayer. funded and used by locals, and inspired by sultanate mosque architecture, it breathes through porous brick walls, keeping the prayer hall ventilated and cool. natural light brought in through a skylight is ample for the daytime.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
bait ur rouf mosque, dhaka by marina tabassum
image © aga khan trust for culture / rajesh vora

 

 

superkilen, copenhagen by BIG – bjarke ingels group, topotek 1 and superflex

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
superkilen, copenhagen by BIG – bjarke ingels group, topotek 1 and superflex
image © aga khan trust for culture / kristian skeie
see more of the project on designboom here

 

 

a meeting place for residents of denmark’s most ethnically diverse neighbourhood and an attraction for the rest of the city, this project was approached as a giant exhibition of global urban best practice. in the spring of 2006 the street outside the architects’ copenhagen office erupted in vandalism and violence. having just gone through the design of a danish mosque in downtown copenhagen, BIG chose to focus on those initiatives and activities in urban spaces that work as promoters for integration across ethnicity, religion, culture and languages.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
superkilen, copenhagen by BIG – bjarke ingels group, topotek 1 and superflex
image © aga khan trust for culture / kristian skeie

 

 

taking their point of departure as superkilen’s location in the heart of outer nørrebro district, the architects decided they would approach the project as an exercise in extreme public participation. rather than a public outreach process geared towards the lowest common denominator or a politically correct post rationalisation of preconceived ideas navigated around any potential public resistance, BIG proposed public participation as the driving force of the design. an extensive public consultation process garnered suggestions for objects representing the over 60 nationalities present locally to be placed in the area. the750-metre-long scheme comprises three main zones: a red square for sports; a green park as a grassy children’s playground; and a black market as a food market and picnic area.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
superkilen, copenhagen by BIG – bjarke ingels group, topotek 1 and superflex
image © aga khan trust for culture / kristian skeie

 

 

hutong children’s library and art centre, beijing by ZAO / standardarchitecture / zhang ke

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
hutong children’s library and art centre, beijing by ZAO / standardarchitecture / zhang ke
image © AKTC / wang ziling, ZAO, standardarchitecture
see more of the project on designboom here

 

 

cha’er hutong is a quiet spot one kilometre from tiananmen square in the city centre. number 8 in this neighbourhood, located near a major mosque, is a typical da-za-yuan (big-messy-courtyard) once occupied by over a dozen families. the courtyard is about 300-400 years old and once housed a temple that was then turned into residences in the 1950s. over the past fifty or sixty years, each family built a small add-on kitchen in the courtyard. almost all of them have been wiped out with the renovation practices of the past years.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
hutong children’s library and art centre, beijing by ZAO / standardarchitecture / zhang ke
image © AKTC / zhang mingming, ZAO, standardarchitecture

 

 

in redesigning, renovating and reusing the informal add-on structures instead of eliminating them, it was intended to recognise them as an important historical layer and as a critical embodiment of beijing’s contemporary civil life in hutongs that has so often been neglected. in concert with the families, a nine-metre-square children’s library built of plywood was inserted underneath the pitched roof of an existing building. under a big chinese scholar tree, one of the former kitchens was redesigned into a six-metre-square miniature art space made from traditional bluish-grey brick. through this small-scale intervention in the courtyard, bonds between communities have been strengthened and the hutong life of local residents enriched.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
hutong children’s library and art centre, beijing by ZAO / standardarchitecture / zhang ke
image © AKTC / su shengliang, ZAO, standardarchitecture

 

 

tabiat pedestrian bridge, tehran by diba tensile architecture / leila araghian, alireza behzadi

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
tabiat pedestrian bridge, tehran by diba tensile architecture / leila araghian, alireza behzadi
image © aga khan trust for culture / barzin baharlouie

 

 

the architects first conceived the two-to-three level, 270-metre-long curved pedestrian bridge of varying width, a complex steel structure featuring a dynamic three-dimensional truss with two continuous deck levels that sits on three tree shape columns, with a third where the truss meets the column branches. it was an imaginative leap beyond the basic competition brief of designing a bridge to connect two parks separated by a highway in northern tehran, without blocking the view to the alborz mountains.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
tabiat pedestrian bridge, tehran by diba tensile architecture / leila araghian, alireza behzadi
image © aga khan trust for culture / barzin baharlouie

 

 

the structural elements are based on a latent geometrical order rotated and repeated in three dimensions. the result is a spatial structure large enough to create an inhabitable architectural space, where people congregate, eat and rest rather than just pass through. multiple paths in each park were created that would lead people on to the bridge. seating, green spaces and kiosks encourage people to linger on a site where greenery has been preserved by the minimal footprint of the bridge, whose curve offers a variety of viewing perspectives.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
tabiat pedestrian bridge, tehran by diba tensile architecture / leila araghian, alireza behzadi
image © aga khan trust for culture / barzin baharlouie

 

 

issam fares institute, beirut by zaha hadid architects

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
issam fares institute, beirut by zaha hadid architects
image © aga khan trust for culture / cemal emden
see more of the project on designboom here

 

 

 

the american university of beirut (AUB) held an invited competition for the design of a structure to accommodate a modern-day think tank on its lush middle campus, one that was in harmony with the rest of the university, especially mindful of the surrounding greenery, and to preserve, as far as possible, existing sightlines to the mediterranean. the building had to fit into another stage in the implementation of a master plan for AUB, whose upper campus overlooks the water, and whose lower campus is located on the seafront.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
issam fares institute, beirut by zaha hadid architects
image © aga khan trust for culture / cemal emden

 

 

the architect responded to the project brief by producing a design that significantly reduces the building’s footprint by ‘floating’ a reading room, a workshop conference room and research spaces above the entrance courtyard in the form of a 21-metre-long cantilever in order to preserve the existing landscape. the 3,000 square metre building is defined by the routes and connections within the university; the building emerges from the geometries of intersecting routes as a series of interlocking platforms and spaces for research and discourse. the massing and volume distribution fits very well with the topography, and the nearby ficus and cyprus trees are perfectly integrated with the project. the building’s construction is a continuation of the 20th century lebanese construction culture of working with fair-faced concrete.

2016-aga-khan-award-for-architecture-designboom-02
issam fares institute, beirut by zaha hadid architects
image © aga khan trust for culture / cemal emden

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news