the ‘boombox house’ is a rental house project located in korea, that targets the generation who grew up with the popular culture of the boombox. it is found in the detached residential area of jinju city. in this zone, which is actively equipped with urban infrastructures until now, apartment houses rapidly came in first, and single houses are also coming in one by one. the site is located at the corner of the road, so it has a fan shape, not a rectangular shape. the design team used this original differentiation of the land as a design element to emphasize its form. It is a rental house that presupposes popularity and universality, but it is necessary to have the speciality that is appropriate for the target which shares the sensitivity of a certain generation. 


all images © shin kyungsub

 

 

the ‘boombox house’ was an inevitable choice to increase the profitability of the building’s owner. at the same time it was a safeguard to ease the awkwardness of a detached house to a generation familiar with the apartment. the ‘a’ and ‘b’ houses, designed by korean based 2m2 architects, were not in a simple symmetry but in different ways, so that residents could choose a space that suits their individuality and preference.


entrance door and parking lot to ‘b’ house

 

 

‘a’ house was occupied by a couple in their mid-30s with a 4-year-old child. it has a courtyard and a living room on the first floor. the interior wall of the living room has a look with exterior brick finish extended to the room. it is different from the general method of stacking bricks by stacking bricks every other layer with twist looking, omitting vertical construction joints. opening the living room window leads to the courtyard where there is a open area in which indoor is extended to outdoor. 


the duplex house was an inevitable choice of the building’s owner

 

 

‘b’ house was intentionally planned, so it is an ideal figure that can be fully predicted. it has a living room with exposed concrete walls on the second floor, and a staircase that goes up to the third floor extends to the rooftop courtyard. in the private roof-top yard, various activities are available to suit the resident’s preferences. this place was also occupied by a late 30s couple with two children aged 7 and 5 years old. ‘a’ house has a ground floor facing the ground, and ‘b’ house has a rooftop garden facing the sky.


‘a’ house’s living room and courtyard is on ground floor

 

 

the ‘boombox house’ is located in a new city that has not been completely filled and waiting to be connected and communicate with neighbors. the main mass of the building with the highlighted front round gives the effect that it looks bigger than the actual scale. to give lightness to this appearance, the design team twisted the mass that opens up and down and brought it out. although bricks are used as exterior materials, there is no monotony in the conventional way and it is in a typical form.


‘b’ house has a third floor that extends to the rooftop courtyard


‘boombox house’ was not planned symmetrically, so that residents could choose spaces that suite them


the exterior wall’s texture is attributed by stacking bricks every other layer with twist looking


2m2 architects’ building pays homage to the pop culture’s boombox generation


the location is still waiting to be connected with neighbors


‘boombox house’ is located in a new city that has not been completely occupied 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news