314 architecture studio stacks h34 seaside apartments in athens
 
314 architecture studio stacks h34 seaside apartments in athens
jun 27, 2014

314 architecture studio stacks h34 seaside apartments in athens

314 architecture studio stacks h34 seaside apartments in athens
all images courtesy of 314 architecture studio

 

 

 

the ‘h34 apartments’ by 314 architecture studio are located in a 700m² plot near the seaside of voula, athens. an A+ energy class has been created for the residents through the use of bioclimatic concepts and eco technologies such as geothermal heating, solar panels, and rain water collecting systems. the architecture of the block is influenced by traditional structures of japan. for instance, characteristics of a pagoda surrounded by a vegetated pond make itself apparent in the building’s overall form, which presents itself as a series of stacked, planar surfaces with vertices jutting out in all directions. this configuration also references contemporary ideas posed by le corbusier’s dom-ino house. each level is supported by a minimal number of slender columns around its perimeter, permitting the implementation of an open floor plan where designers have the freedom to organize the interior.

314 architecture studio h34 seaside apartments athens
perspective view of the structure

314 architecture studio h34 seaside apartments athens
entrance view of the pond and pergola

314 architecture studio h34 seaside apartments athens
side view of exterior living spaces

314 architecture studio h34 seaside apartments athens
side view exposing the stacked planar surfaces and volumes

314 architecture studio h34 seaside apartments athens
back view of private exterior areas

314 architecture studio h34 seaside apartments athens
front view showing curved surfaces that are dispersed throughout the design

 

project info:

architect: pavlos chatziangelides of 314 architecture studio
assistant architect: christina papadopoulou, ioannis zacharopoulos, maria kaliora, dimitra chatzopoulou
development: home concept
site area: 1000m²
total apartments area: 650m²
year of completion: 2016
location: southern suburb of athens, voula

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

Save

  • Has there been some advancement in floating concrete I’m not aware of?

    zeeman
  • Wow! Mies designed a skatepark! 🙂 Btw nice color palette.

    Michele

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,231 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine