this small holiday home belongs to a young milanese couple and is located in casa d’agosto, northern italy. it is set in a hilly landscape full of villages and castles, surrounded by flourishing nature made of woods and large cultivated areas. ‘house R’ is situated exactly on the grounds of an old pre-existing brick barn, demolished to leave room for a new building.


the residence is located at ground level for the enjoyment of the surrounding nature
all images © architect andrea carmignola, architect maddalena merlo

 

 

the residence is conceived as an open-space arrangement of two floors, articulated in a single double-height volume. what stands out of 35a studio’s design is the spatial configuration and the 45-degree rotation of the traditional roof cover. the result is the creation of four identical trapezoidal sections. the internal distribution is simple and divided as follows:

a) the living and dining areas are found on ground floor, accessible from the main entrance door and the outside garden.

b) the open-space ground floor is divided into a large double-height living area, a dining area located below the mezzanine, and the open-space kitchen.

c) small bathrooms on both floors.

d) the access to the sleeping area is ensured by an open staircase, adjacent to the living room.

e) two open bedrooms overlook the living room from the upper floor.

f) the view of the surrounding landscape can be enjoyed from the bedrooms.


the traditional roof cover is rotated by 45-degree

 

 

the materiality of the solid wood elements, elegance of concrete floors, rough texture of the concrete walls and exposed ceiling contribute to representing this vision of living space. the materials used in the construction are mainly reinforced concrete and are completely in sight in the interior spaces. meanwhile, the exterior finishes ensure continuity with the interior; all façades are finished with dark grained plaster. the design process follows and confirms the brutalist language of the whole work.


All the façades are finished with a dark grained plaster

 

 

the relationship with the landscape is guaranteed by large wood windows, some of them openable and other fixed, which together allow light, air, and the view of the surrounding hills. all the openings are in fact designed according to the need of offering the best external sight.


the ground floor is divided into a double-height living area and a dining area located below the mezzanine


the open-space kitchen has a concrete worktop and treated maple doors


all materials highlight the most sensitive aspects of the architectural work


the relationship with the landscape is guaranteed by large wood windows


two open bedrooms overlook the living area on the upper floor


you can enjoy the view of the surrounding landscape through the large windows from the bedrooms


plans


elevations


sections

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news