‘restaurant vidikovac at ski center radusa’ by 3LHD, gornji vakuf-uskoplje, bosnia-herzegovina

image courtesy of 3LHD architects

 

 

 

outside of a town once known for being among the first places to suffer from the croat-bosniak war and a vital supply node for the united nations during the bosnia war, now lies a quiet architectural gesture in a snow-covered winter valley. designed by croatian firm 3LHD architects, the restaurant vidikovac at ski center radusa adds a gentle slope to the landscape while enjoying unparalleled view of the alpine in uskopaljski valley. at height of 1720 meters, the minimalist pavilion is conceptually centered around the idea of a lookout. visitors can take refuge from the powder-filled hills and gather around a large, open fireplace. a band of glazing designates indoor and outdoor apres-ski areas, where winter sports enthusiasts can enjoy a warm beverage and crackling fire. while the program is typical of a roundhouse, interiors are clean compositions metal railing, warm wood furnishings and planes of oriented strand board.

 

 

 

3LHD architects: restaurant vidikovac at ski center radusathe architecture welcomes the landscape

image courtesy of 3LHD architects

 

 

3LHD architects: restaurant vidikovac at ski center radusathe winter sky is reflected in the lookout’s glazing

image courtesy of 3LHD architects

 

 

3LHD architects: restaurant vidikovac at ski center radusa

in process view shows the gradually sloping form

image courtesy of 3LHD architects

 

 

3LHD architects: restaurant vidikovac at ski center radusa

a fireplace organizes the interior space image courtesy of ski center radusa

 

 

3LHD architects: restaurant vidikovac at ski center radusaview of the alpine

image courtesy of 3LHD architects

 

 

3LHD architects: restaurant vidikovac at ski center radusathe lines of the ‘groomers’ lead to the restaurant

image courtesy of 3LHD architects

 

 

3LHD architects: restaurant vidikovac at ski center radusawarm light contrasts with the icy valley

image courtesy of 3LHD architects

 

 

 

 

 

 project info:

 

 

project title: ski restaurant raduša

project no: 185

program: public, leisure

project: 2010 – 2011

construction: 2010 – 2011

location: bosnia and hercegovina, uskoplje / gornji vakuf

project type: commission

gross floor area: 820 m2

volume: 1400 m3

footprint: 420 m2

altitude: 1705 m

author: 3lhd

project team: saša begović, marko dabrović, tatjana grozdanić begović, silvije novak, vibor granić, ines vlahović

structural engineering: palijan d.o.o. – ivan palijan

mechanical installations: alfa therm – renato lasić

specialist design: dekode d.o.o. – zoran divjak

carpenter: aureus d.o.o. – tomislav bošnjak

lighting: telektra d.o.o. – matija marcijuš

acoustics: audio team – zdenko buntić

building physics: mateo biluš

bill of quantities:marija babojelić

general contractor: tom d.d.

site supervision: 3lhd