A+ architecture to plot scene campagne in southern france
 
A+ architecture to plot scene campagne in southern france
oct 20, 2013

A+ architecture to plot scene campagne in southern france


A+ architecture to plot scene campagne in southern france
all images courtesy of A+ architecture

 

 

 

A+ architecture has won a competition to design ‘scène campagne’ on an untouched site in communauté d’agglomération du gard rhodanien in the french countryside. situated on sloped land, the approach to the cultural, economic and social oriented facility is defined by a long planted alley comprised of groves and other flora of varying heights. the design has been conceived in such a way that it offers good circulation from the parking lot towards the public piazza. as one approaches, they will be met by a stone wall wrapping around the perimeter of the structure–visually leveling out one’s perspective of the building in its hilly context–that will protect the public areas and parvis from the winds.

 

 

 A+ architecture to plot scene campagne in southern france
the design considers good circulation for pedestrians between the parking lot and public plaza

 

 

 

the natural setting in which ‘scène campagne’ sits is emphasized and reflected in the façade of the architecture. the edifice visible to the nearby highway is expressed through a stylized tree lattice graphic that at once acts as motif–casting lyrical shadows–while controlling solar gain and muting some of the intense natural light that floods onto the interior. a zinc envelope physically unifies the entirety of the structure, that is perforated towards the west opening itself up to the surroundings while indicating the reception, foyer and bar areas. around the performing hall, the metal skin is more dense to provide acoustic comfort.

 

in their scheme for the ‘scène campagne’, A+ architecture aims at realizing a cultural programme that stands as a true extension of its semi-urban fabric.

 

 

A+ architecture to plot scene campagne in southern france
front facing entry with open plaza that leads into the reception area

 

 

A+ architecture to plot scene campagne in southern france
a mezzanine overlooks the reception area offering 180 degree views of the area below

 

 

A+ architecture to plot scene campagne in southern france
performance hall

 

 

A+ architecture to plot scene campagne in southern france
diagrams of the building process

 

 

A+ architecture to plot scene campagne in southern france
diagrams outlining the building’s various programmes

 

 

A+ architecture to plot scene campagne in southern france
implementation strategy

 

 

 

project info:

 

project: cultural economical and social oriented facility
client: communauté d’agglomération du gard rhodanien
location: terrain de la baumelle, cornillon, fr 44.2111722 4.4962728
type: limited competition
budget: 4 124 000 € tax exc.
surface: 1350 m² 14531.27sq ft
status: 1st prize october 2013, completion scheduled july 2015
architects: A+ architecture
partners in charge: philippe bonon, philippe cervantes, gilles gal, michèle bruyere, architect DPLG
team: calder ingénierie (structure), lasa (acoustic), art scénique (scenography), l’echo (economy in construction), prévention consultants (high quality environmental standard), celsius environment (fluids) , arteba (project superintendent of execution)

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,220 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine