in the caldecott region of central singapore local studio A D lab has completed the andrew road house for a client and his parents. the peculiar site is located in a quaint residential area with unabated views of the macritchie reservoir and nature reserve but is also situated adjacent to a very large and busy highway. due to the particular topography of the area, the sites along the main road descend below the street itself making the second story the entry level. this unique situation helps naturally buffer the noise from the highway and also creates privacy on the property, in addition to maintaining a very low profile from the street level. 

adlab_andrewroad
folding planes form green roofs and walls camouflaging the structure into the site and providing areas for natural gardens and insulation
image © derek swalwell (also first image)

 

 

A D lab used the 1000 m2 site’s natural grade to design an entry form of folding angular green roofs that seem to subtly peel off the ground, almost invisible behind the perimeter wall at street level. the home is broken up into two primary volumes connected by a central outdoor courtyard with a swimming pool. this ‘oasis’ provides for private exterior space that brings natural light and air to every area of the design. the inhabited spaces are relegated to the centers of the forms while vertical and horizontal circulation follows the exterior walls. apart from increased privacy, the outer walkways and stairs help create a further buffer from sound and allow movement through the home to become social or private given the two lifestyles that share the same space.  

adlab_andrewroad
elevated bedrooms are cald in wooden slats for privacy
image © derek swalwell

 

 

large glass panes oriented to the shared courtyard open up views and flood the interior with natural light. polished limestone floors and travertine walls re-create the sub-grade nature of the home, with the green roofs visible from the interior strengthening the idea of the structure cut into the landscape. the elevated bedrooms at the further end of the site are wrapped in glass walls as well but boast a dark-stained slatted screen wall to filter direct light and provide privacy. water features are present throughout the entire home in the form of small ponds and fountains which further help mute the noise outside and tie interior and exterior together. 

adlab_andrewroad
the entry foyer looks out onto the central courtyard, burried below grade
the image © derek swalwell

adlab_andrewroad
smaller courtyards filled with water and skylights blur the line between indoor and outdoor
image © derek swalwell

adlab_andrewroad
image © derek swalwell

adlab_andrewroad
each room opens up onto the central pool area
image © derek swalwell

adlab_andrewroad
travertine walls symbolize the below grade feel of the home
image © derek swalwell

adlab_andrewroad
the entry area above grade exhibits stark white surfaces before folding downward into the living space
image © derek swalwell

adlab_andrewroad
image © derek swalwell

adlab_andrewroad
image © derek swalwell

adlab_andrewroad
image © derek swalwell

 

 

 

 

project info:

 

 

architecture: A D lab pte ltd
client: lee eng beng
project team members: warren liu, lim pin jie
builder/ construction company: newell builders pte ltd
photographer: derek swalwell
civil and structural engineering firm: epm consultants
site area: 1000m²
total floor area: 600m²

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save