local studio a d lab has shared with us images from one of their recent projects, the re-wrapped house, located in a suburban area near central singapore. jalan binchang street is home to a series of semi-detached houses mainly constructed around the 70’s, a characteristic the architects sought to preserve upon receiving the request to renovate the structure that was in dire need of a remodel. as a result, a contemporary angular form emerges from the preserved original house offering stark contrast to the architecture while maintaining a sense of its history and aesthetic context. the addition includes a full two-story with habitable attic, an outdoor pool, and car port.

a-dlab_67jalanbinchang
the roof structure opens up onto the entry area, blocking itself from a major road on the opposite side
image © edward hendricks | CI and A photography (also first image)

 

 

the structure features large expanses of glass promoting an indoor/outdoor lifestyle and taking advantage of the long hours of daylight. reflective marble and polished wood floors ensure plenty of natural light throughout the interior and outdoor decks offer views over the neighborhood, ground level patio, and swimming pool. to tie together two architecturally disparate structures, a d lab designed an angular faceted canopy that extends from the existing home over the shared open space and over the new addition. its construction reflects the traditional roofs of the area, paying homage to the architectural vernacular represented  in new ways.

a-dlab_67jalanbinchang
a large patio and swimming pool provides for outdoor spaces that use the house as a privacy screen
image © edward hendricks | CI and A photography

 

 

on the northeast side of the home, a white-painted perforated brick wall creates a screen that filters excessive light into the house as well as the outdoor spaces and forms an audible barrier buffering the noise from a major roadway nearby. the ‘breathing wall’ as it has been dubbed also helps regulate the movement of wind into the house. 

a-dlab_67jalanbinchang
a monorail stair emerges from the breathing wall conecting the sphared outdoor space to the upper decks
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
exterior balconies enjoy ther privacy and the folding roof and breathing wall
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
the reflective interior surface reflect natural light
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
a small attic serves as an additional living room behind the perforated wall
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

a-dlab_67jalanbinchang
image © edward hendricks | CI and A photography

 

 

 

 

project info:

 

 

architecture: a d lab pte ltd
project team members: warren liu, wu yanling, anna, may manrique, najeeb rahmat
builder/ construction company: newell builders pte ltd
building surveyor: lee boon haw registered surveyor
civil and structural engineering firm: epm consultants
quantity surveyor: ccl chartered surveyors pte ltd
project name: the re-wrapped house
project location: 67 jalan binchang, singapore
function: residential
time to complete (number of months): 9 – 12 months
site area (sq-ft or sq-metres): 496.80 sq metres
total floor area (sq-ft or sqmetres): 529.55 sq meters
photographer: edward hendricks, ci & a photography

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save