A.L.X. / junichi sampei elevates forest house to ensure residential privacy
all images by kouichi torimura / courtesy of A.L.X. junichi sampei

 

 

 

junichi sampei of japanese architecture practice A.L.X. (architect label xain) has designed a two-storey residential property, elevated to ensure privacy. located in japan’s kanagawa prefecture, the scale of ‘forest house’ reflects the context of the existing urban fabric. a large band of glazing wraps around the upper level, providing sweeping vistas across the quiet suburban neighborhood. these panoramic views also ensure a close connection with the region’s lush natural surroundings, overlooking a forest.

house forest by a.l.x. junichi sampei designboom
the two-storey property is elevated to ensure privacy

 

 

 

primary living accommodation is found at this storey, with an open-plan layout containing the kitchen and dining area. a brightly lit lounge adjoins an external terrace with a glass floor. this feature doubles as a giant skylight, partially illuminating the lower level. a staircase leads downstairs to secluded private areas of the home, which offer more limited external views. a small garden borders the front of the property, strengthening the home’s relationship with the natural environment.

a.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-006
a large band of glazing wraps around the upper level a.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-008
panoramic views ensure a close connection with the region’s lush natural surroundingsa.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-009
an open-plan layout contains the kitchen and dining areaa.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-010

a brightly lit lounge adjoins an external terrace with a glass floora.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-013
the feature doubles as a giant skylighta.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-015
a staircase leads downstairs to the home’s more private areasa.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-017
the rear of ‘forest house’ illuminated at nighta.l.x.-junichi-sampei-house-forest-designboom-018
a small garden borders the front of the property

 

 

project info:

 

architects: A.L.X. / junichi sampei
structural engineers: kume, hiroki
location: kanagawa, japan
structure: wooden construction / 2 storeys
total floor area: 91.14 sqm
photography: kouichi torimura