a.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-001

designed to exploit the constraints of japanese planning laws, this corner dwelling guarantees its inhabitants more living space than they had originally thought possible. located in a residential suburb of tokyo, the design by architect junichi sampei encompasses three storeys, with the internal program carefully considered throughout. the building’s reinforced concrete frame occupies the plot’s maximum footprint, and is finished with a thin coat of insulation. in order to ensure privacy, all apertures have been covered with perforated metal screens.

a.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-002
all images by kouichi torimura / courtesy of A.L.X. junichi sampei

 

 

internally, the concrete structure remains exposed, and is complemented with glass partitions and white steel detailing. the kitchen forms part of an open double-height living space at ground level, with more private areas positioned above. a spiral staircase connects the upper storeys, which are arranged to maximize available floor space. consequently, despite the compact plot, the property provides almost 80 square meters of usable area.

a.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-005
the internal program is carefully considered throughouta.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-006
internally, the concrete structure remains exposeda.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-008
the concrete is complemented with glass partitions and white steel detailinga.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-011
a spiral staircase connects the upper storeys
a.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-015
levels are arranged to maximize available floor spacea.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-018
despite the compact plot, the property provides almost 80 square meters of usable area

a.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-010
the kitchen forms part of an open double-height living space at ground levela.l.x.-junichi-sampei-house-tokyo-designboom-019
all apertures have been covered with perforated metal screens

 

 

project info:

 

architects: A.L.X. / junichi sampei
structural engineers: kume, hiroki structural engineer laboratory
location: tokyo, japan
usage: residence
structure: reinforced concrete
scale: 3 storeys
total floor area: 78.3 sqm
photography: kouichi torimura

Save