a.nicholls and AGO designs glass pavilion for national museum of finland
 

a.nicholls and AGO designs glass pavilion for national museum of finland

a series of light wells and large arches characterize this glass pavilion designed by london-based architecture firms a.nicholls and AGO office. the project is a response to a competition brief that asked for an annex to the national museum of finland in helsinki.

a.nicholls and AGO designs glass pavilion for national museum of finland annex
courtyard image 

 

 

a. nicholls and AGO envisions an annex to the museum’s 1916 art nouveau building and houses a new entrance lobby, gift shop, cafe and restaurant. it consists of a minimal glazed pavilion that maximizes transparency and permeability within the existing gardens with sensitivity to the existing museum designed by herman gesellius, armas lindgren and eliel saarinen.

a.nicholls and AGO designs glass pavilion for national museum of finland annex
site plan 

 

 

the pavilion follows the length of the existing stone wall and the orthogonal grid of the historic building. its position is sensitive to the existing trees, allowing the preservation of the row of plane trees whilst allowing open parkland for events and outdoor exhibition.

a.nicholls and AGO designs glass pavilion for national museum of finland annex
ground floor plan

 

 

it is characterized by three solid volumes, which support the cantilevered roof and create light wells and vertical circulation to the spaces below. arched openings derived from the existing building lighten the elements and enhance their sculptural nature whilst also permitting views from above to the exhibition spaces below.


street view 

 

 

excavated in the bedrock below are new exhibition spaces, preservation workshops, administration spaces and the connecting lobby with the existing building. the sunken lobby connects through to the courtyard within the existing building whereby a four columned structure corresponds geometrically with the pavilion’s volumes.


long section

 

 

pigmented green concrete is used throughout the new intervention, the colour of which is taken from the original watercolour drawings for the historic building, the frescoes of its interiors and the parkland. this tonal atmosphere is continued in the faceted oxidized copper roof which allows the building to be somewhat camouflaged in the park. 


long section 


sterling silver model


marble model 


marble model


aerial view 


interior courtyard existing building 


marble model 

 

project info

 

architects: a.nicholls, AGO architects

name: the national museum of finland, helsinki pavilion

area: 3850sqm

location: helsinki, finland

marble model: made in collaboration with superior stone

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: kieron marchese | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    493,007 subscribers
    - see sample
    - see sample