staggered aarhus development by AART architects to include terraced roof gardens
 

staggered aarhus development by AART architects to include terraced roof gardens

 

AART architects has been selected to build a new residential and commercial development in denmark’s second largest city. named ‘nicolinehus’, the project is located in aarhus’ new port district — aarhus Ø — and intends to set a benchmark for the region’s future development. built using red brick, the mixed-used scheme has been conceived as a hybrid of residential block and terraced landscape.

AART architects nicolinehus
all images courtesy of AART architects

 

 

AART sought to create an environment where an urban lifestyle could combine with waterfront living. in developing the design, the architects — who won the competition alongside property developer bricks — drew inspiration from the residential blocks more commonly found in aarhus’ city center. throughout the scheme, staggered surfaces create expansive terraced landscapes, courtyards, and roof gardens, encouraging outdoor living.

AART architects nicolinehus
staggered surfaces create expansive terraced landscapes

 

 

divided into a residential and a commercial section, ‘nicolinehus’ is articulated around two courtyards. the entire project, which measures approximately 40,000 square meters, slopes down towards the marina and the harbor swimming bath, offering unobstructed views across the surrounding woodland, and towards the city’s historic center.

AART architects nicolinehus
the mixed-use scheme is articulated around two courtyards

 

 

the project also references aarhus’ existing architecture through its materiality, with red bricks lending the project a distinct character. in order to bring a sense of intrigue and personality, the material has been used in variety of different ways. on the building’s staircases, the brick has been perforated to permit daylight, while in other places it protrudes like bay windows.

AART architects nicolinehus
red bricks lend the project a distinct character

 

 

project info:

 

location: aarhus, denmark
status: winning competition proposal in 2017
size: approx 40,000 sqm / 430,556 sqf
developer: bricks
architect: AART architects
landscape architect: schønherr

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,135 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine