aat+makoto yokomizo architects: kes
 
aat+makoto yokomizo architects: kes
dec 08, 2010

aat+makoto yokomizo architects: kes

‘kes’ by aat+makoto yokomizo architects in shinjuku, japan all images courtesy aat+makoto yokomizo architects

 

 

 

‘kes’ by tokyo-based firm aat+makoto yokomizo architects is a multi-storey studio apartment complex in shinjuku, japan. featuring a communal motorcycle garage on the ground level, the street facade of the apartment is highly transparent, putting each unit’s activity on a composite display. given that the units are designated an exceptionally small area, the design aims to use the available space in an efficient manner while still creating an open atmosphere. by pushing the ceiling height to 3.4 m, the domestic space is negotiated on a vertical plane. the washroom, a glass-encased strip with a bathtub, sink, and toilet, rests on an elevated platform, creating free space beneath for the inhabitant’s individual use. the kitchen and dining zone benefits from the floor-to-ceiling windows in expanding the space. subtle round edges are employed for the walls to trick the eye into making corners look undefined and infinite.

aat+makoto yokomizo architects: kes

aat+makoto yokomizo architects: kes view towards the elevated bathroom

aat+makoto yokomizo architects: kesviews of bathroom

aat+makoto yokomizo architects: kes kitchen and dining

aat+makoto yokomizo architects: kes

aat+makoto yokomizo architects: kes (left) street level entrance (right) stairs up to a unit

aat+makoto yokomizo architects: kes street facade

aat+makoto yokomizo architects: kes ground level motorcycle garage

  • It is an interesting solution for a small space, but that bathroom in particular isn’t made for real life. Soap and water, glass walls, and steep stairs do not mix. The curtain around the bathtub/shower isn’t enough privacy for a normal person, especially when it over-looks the kitchen. You would have to undress and dress in the bathtub. Not to mention all the work to keep the glass clean and yet no room to swing a cat. It is a fantasy postage stamp apartment rather than a practical one. I see so many injuries, embarassments and frustrations in trying to actually utilize that space day to day. It looks really nice though.

    Alison M
  • of course , everyone notice curtains and blinds.
    if this situation without curtains and blinds is ideal , it’s not good.
    house is not beautiful object…I think..hope…

    knsk
  • people, if you pay careful attention to these photographs you will notice curtain rails above each bath (hence privacy) and also main windows which have blinds pulled up. you see I think they do this so that we can appreciate internal design.
    And, not that they careless or exhibitionists…just pay a little more attention before making your comments….

    caro hugo
  • If there is needs, I will not have any problem

    However, will you explain the future of the building to a client?

    yuki
  • do makoto yokomizo who designed this house want live in it ? it’s careless approach…

    shr
  • Love the idea!

    Meme
  • an exhibitionist’s dream home!

    mel
  • Perfect! Now I can lie in the bath, watch the kettle boil and wave to the neighbors – all at the same time! Now that’s what I call multitasking…

    JAH

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,328 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine