aat+makoto yokomizo architects: mth
 
aat+makoto yokomizo architects: mth
dec 21, 2010

aat+makoto yokomizo architects: mth

‘mth’ house by aat+makoto yokomizo architects all images courtesy aat+makoto yokomizo architects

tokyo-based studio aat+makoto yokomizo architects has designed a three-storey private house on an inclined site in the suburbs of japan. ‘mth’ house features a centrally placed revolving staircase wrapped in an undulating white wall which unravels on each floor to divide the space, aid in circulation, provide storage, and house a number of facilities. the unbroken white span also acts as a dynamic canvas for the light and shadows that filter through the dwelling’s windows.

aat+makoto yokomizo architects: mth washitsu with tatami flooring on the third level

much like a tree trunk, the wall unit connects the house vertically while spreading out on each level to accommodate the needs of that program: the ‘washitsu’, or japanese-style room, is divided from the kitchen on the third floor; storage and a look-out loft space are created by carving away the mass of the unit; on the ground floor, the wall unwraps from the staircase to host a toilet and shower.

aat+makoto yokomizo architects: mth kitchen wall in the back

aat+makoto yokomizo architects: mth first level entrance and staircase

aat+makoto yokomizo architects: mth washroom housed in the ‘trunk’

aat+makoto yokomizo architects: mth undulating wall provides storage

aat+makoto yokomizo architects: mth look out space on top of the functioning wall unit

aat+makoto yokomizo architects: mth (left) revolving staircase (right) ladder up to look-out

aat+makoto yokomizo architects: mth bathroom

aat+makoto yokomizo architects: mth street facade

aat+makoto yokomizo architects: mth (left) front facade (right) back facade

  • That door to the under-stair storage just seems.. odd with it’s angular lines against all those soft lines… maybe if it was rounded on the top corners like the archways…

    Elepski
  • JAH, you are a rude person, arrogant and cynical, just move to another planet and let us be.

    biddy
  • JAH: laughing my ass off, i agree this house “center piece” eats too much space to allow any spacious human activity or living

    atd.luis
  • re: JAH
    I don’t know which staircase you are looking at, but the one that I am looking at is friendly and offering me candy.

    Congratulations to the architects for making such a playful house.

    :D
  • In this house lives a staircase. No-one else. You and I are not welcome in the home of the staircase.

    JAH

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,111 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine