AAVP rests 69 housing units atop a gymnasium in paris
 

AAVP rests 69 housing units atop a gymnasium in paris

 

realized by vincent parreira atelier architecture (AAVP), this dynamic housing scheme in paris takes into account the context of a blend of populations, memories of bygone activities and the contrasting architectural styles and functions expressed in the surrounding built environment. altogether, the project is comprised of a large gymnasium space with 69 social housing units sitting above.

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
all images © luc boegly

 

 

AAVP’s aim was to hybridize the industrial scale with a more intimate and private atmosphere of the individual housing unit. the scheme is located in the 10th arrondissement and distinctively features a series of porticoes that extend more than 20 meters in length, with beams that form the load-bearing wall of the first level of each housing unit. furthermore, a vertical fracture separates the first gymnasium/housing complex from a smaller lot comprised of housing on the upper floors, as well as a series of service areas on the ground floor. each housing unit is equipped with its own loggia, whose variable depth is calculated to allow sufficient privacy for the inhabitant.

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
most of the housing units rest atop the gymnasium

 

 

the balconies, passageways, footbridges, staircases, and garden serves as a buffer and ultimately, this planning focuses on privacy, while still increasing visual transparency and porosity. the descent into the half-buried rooms is magnified by a staircase creating transparencies in all four cardinal directions and in turn, the occupants of the terrace houses become a show that unfolds as they navigate alongside the building.

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
each apartment is connected by a series of interweaving pathways and staircases

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
a vertical fracture separates the first gymnasium/housing complex from a smaller lot

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
on the ground floor, metal netting filters light so it does not interfere with the practice of sports inside

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
the gymnasium is part of the overall housing scheme

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
the spacious and light-filled apartment looks out towards the inner courtyard

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
the balconies, passageways, footbridges, staircases, and garden serves as the buffer spaces

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
the ground level comprises of the reception area, diverse storage areas, and access to the garage

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
the series of porticoes has beams that form the load-bearing wall of the first level of each housing unit

vincent-parreira-atelier-architecture-69-logements-1-gymnase-paris-designboom-02
69 housing units, 1 gymnasium is located in 10-12, rue pierre dupont, paris

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,985 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine