lebanese architecture firm AccentDG was commissioned to design a single-family villa in the chouf mountains of lebanon, with the aim of reflecting the rich landscape surrounding it. the villa is located in the small village of brih, which witnessed destruction and desolation during the lebanese civil war. the concept evolved as a composition of two volumes, separate yet connected through the main entrance and lobby: on the frontal side, the villa serves as a public function, whereas the rear-end family area is contained in a two-storey structure.


the vehicular approach to the project meandering through olive groves

 

 

the resulting u-shape configuration encloses an outdoor space with a pool, almost like a private piazza, open to the landscape. ‘the entrance to the villa,’ explains head architect at AccentDG, ‘is through a meandering road at the bottom of the hill, passing through the terraced olive groves, which follow the natural topography of the landscape.’ the building accentuates this horizontal composition as a terminal point, combining natural stone with a contrasting white stucco in its finishing. 


the pool area overlooking the central courtyard and project

 

 

the villa embeds itself discretely within the site through this sensitive arrangement of elements, deriving its minimalistic aesthetic from the typology of traditional forms, rendered in modern forms. it reinterprets the traditional typology by opening up to the landscape, while recreating a sequence of passages and patios reminiscent of traditional architecture. the house avoids contemporary fascination with ‘glamorous’ forms, or the reactionary imposition of ‘monumental’ mansions, focusing instead on the integration in the landscape, the context, and its history.


the pool area overlooking the formal living room


the pool lying on the edge of the terrace, opening up to the mountain view


a mix of two different materials used to articulate the two storey family zone


the kitchen and two storey family zone enclosing the central courtyard


on the rear façade, the circulation protrudes to connect the two levels of the family zone


the private family living area opening up to the courtyard


the infinite connection of the project with the landscape


the volume with the public functions cantilevering over the heavy terraces that complete the landscape


the open corner condition in the formal living area overlooking the pool and landscape


a double height volume opens to the courtyard and hosts the family living area with a bridge connecting the bedrooms on the upper level

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynn chaya | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news