situated in a hidden corner of a small alley in saigon, AD+studio’s house renovation takes its cues from the image of an umbrella. with a site width of six meters, which differs from that of a typical row houses in the city (four meters), the residence is divided in both directions, forming a diversification of space. the structure’s roof is shaped similar to an umbrella in order to highlight the nature of the tropical building, create a comfortable feeling beneath, and solve an issue of loading capacity.

AD+ studio renovates a saigon alley house with a roof referencing the shape of an umbrella designboom
from the bedroom, users can enjoy the view of the surrounding area
photos by quang dam

 

 

AD+studio has developed the design for a young couple with a simple lifestyle. past the gates of the house, a wide yard full of greenery creates an airy and private area, set back from the surrounding buildings. the architects have maintained several architectural characteristics of the old structure, such as the patio and screen block walls, which are typical of structures built in a region with little temperature amplitude, hot climate and much rain.

AD+studio renovates a saigon alley house with a roof referencing the shape of an umbrella
the front-yard garden serves as a large, empty space past the high gate system

 

 

the refurbishment process was guided by two main factors: the creation of an airy space that lies beneath a wide roof; and a high and closed gate to protect the new house, block the view from the main road and maintain the site’s peace and silence. AD+studio has kept the structure frame of the old house and reinforced it in order to support the second floor and increase the usable floor area. ‘this method is suitable with the original design orientation (airy and less divided space on the second floor) but requires the limitation on the loading capacity of the roof,’  the architects mention, ‘in a tropical urban environment with high temperature all year long, shades of the trees, the patio or an umbrella will inspire a feeling of comfort.’


the house is situated in a corner of the small alley in saigon, where people usually pass by on their first visit


the common space is located on the ground floor, in front of the building and surrounded by greens


the six-meter width of the piece of land may be split in its length and width, making the diversity of space


the inner courtyard acts as a buffer, connecting the front common space with the semi-public space in the back


the staircase is designed based on the current concrete structure, with a curve that emphasizes the contrast between partition and structural frame


the roof structure plan liberates the corner column of the building, which removes the limit on inside and outside


steel frame roof structure is linked from the current reinforced concrete column


an image of umbrella provided the architects with inspiration for the design of shape and texture of the roof


section sketch


structure diagram

 

 

project info:

 

design & supervisor: AD+studio

construction: AA+ company

location: phu nhuan dist. saigon, vietnam

area: 120.0 sqm

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: sofia lekka angelopoulou | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news