Aedas references traditional indonesian village life for unilever headquarters in jakarta
 

Aedas references traditional indonesian village life for unilever headquarters in jakarta

Aedas‘ ‘unilever headquarters’ opened this june in jakarta, indonesia as part of BSD green office park complex — the country’s first green office district. the project is designed with three key elements of indonesian culture in mind — community, diversity, and nature. this follows Aedas’ overall design mission, to blend aspects of european heritage within a given cultural context. the scheme contains both designated spaces for private, individual work and group collaboration, appealing to a variety of potential visitors and enforcing a sense of community and collaborative spirit. 

Aedas unilever headquarters
the project is designed with three key elements of indonesian culture in mind — community, diversity, and nature
all images by owen raggett

 

 

Aedas’ overall plan alludes to the traditional design of an indonesian village, containing areas that mimic the function of a ‘square’ and connecting ‘streets.’ the ground floor is dedicated to fulfilling the needs of the public audience and includes a religious center, fitness center, dining areas, and a multi-purpose space. these interior spaces flow freely into exterior green pockets and landscaped decks — forms created by undulations in the aluminum blade louvers on the facade. this system, along with the building’s curtain wall, help to provide shade and maintain a comfortable interior temperature, while simultaneously maximizing the amount of natural light entering the space.

Aedas unilever headquarters
the building’s curtain wall regulates the interior temperature, while also maximizing natural light

 

 

the building’s four main wings are connected by ‘squares’ or ‘piazzas,’ which create localized meeting points and foster the sense of community activity. cohesion throughout the connected, interior spaces is cultivated through the use of native indonesian textiles, materials, and images. this re-enforces Aedas’ main objective — to create a valuable space that embraces the needs of the local community with a design that prominently features aspects of indonesian culture and local craft.

Aedas unilever headquarters
four main wings are connected by ‘piazzas’ — localized meeting points and an overall sense of community 

Aedas unilever headquarters
these interior spaces flow freely into exterior green pockets and landscaped decks

Aedas unilever headquarters
native indonesian textiles, materials, and images create cohesion throughout the interior spaces

Aedas unilever headquarters
the scheme contains designated spaces for private, individual work and group collaboration

 

 

project info:

 

project: unilever headquarters
location: jakarta, indonesia
design and project architect: aedas
interior designer: aedas interiors
graphic and signage designer: aedas
client: pt. unilever indonesia
gross floor area: 50,477 sq m
completion year: 2017
project director: kevin jose
project design director (architecture): steven thor
project design director (interior): steven shaw

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,291 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine