concrete 'casa taller' rises from the treetops of la paisanita, argentina

concrete 'casa taller' rises from the treetops of la paisanita, argentina

a brutalist dwelling emerges from the trees

 

Casa Taller in La Paisanita, has been designed by Agustín Berzero and Manuel Gonzalez Veglia, as a fortress dwelling emerging from the sloping terrain surrounding Córdoba, Argentina. The home takes shape as an austere contrast to its lush, natural context while offering a poetic retreat for living, working, and writing away from the city. The spirit of the project lies in its ‘juxtaposition of opposites.’ The lower portion exhibits imposing weightiness, while the upper portion is perched lightly atop a series of stilts. This duality allows the structure to engage with its surroundings in two distinct ways, while its reinforced concrete construction creates a monolithic presence, a threshold between the earth and the sky.

agustín berzero casa paisanitaimages © Federico Cairoli

 

 

casa taller: inside the vertical home

 

Architects Agustín Berzero and Manuel Gonzalez Veglia sculpt the Casa Taller in La Paisanita as a series of lofty interiors unfolding with unique proportions and dramatic changes in height. Large openings offer a dynamic shift between revealing and concealing the surrounding landscape. The use of wood, a warm and welcoming material, contrasts with the exterior’s solid concrete shell and envelops the space with its distinctive aroma upon entry. The entrance to the home can be found along its rooftop terrace, which is accessed by a bridge connecting the narrow volume with the cliffside. Inside, the primary living area opens broadly outward to connect with the landscape, aligning itself with the height of the treetop canopy. Meanwhile, a mezzanine floats above this space, set back from the exterior walls and flooded with gentle ambient light from below. This serene setting becomes an ideal private office, disconnected from the outside world.

agustín berzero casa paisanita
Casa Taller emerges from the sloping forests surrounding Córdoba, Argentina

 

 

solitude in la paisanita, argentina

 

Although the Casa Taller in La Paisanita is perched lightly atop its array of stilts, it is far from being a fragile structure, as Agustín Berzero notes: ‘It is a new piece of the mountain with formal synthesis and material simplicity. The proposal respects its context by resorting to basic, ‘handmade’ technology, and few simple operations. The proposal does not alter the natural topography and suggests different types of spaces: interior and exterior, intimate or open. Meanwhile, air and water continue to run beneath the house.’ Casa Taller is not just a home, but a tranquil workspace that respects its natural environment. Embracing solitude, the architecture provides a place for its occupants to introspect amongst the treetops. It stands as an example of the architects’ skills in harmonizing contrasting heavy and lightweight spaces while celebrating the beauty of the Argentina’s forested landscape.

agustín berzero casa paisanita
the entrance to the home is found along the rooftop terrace accessed by a footbridge agustín berzero casa paisanita
a monolith on stilts, the architecture contrasts heavy and light elements concrete 'casa taller' rises from the treetops of la paisanita, argentina
the structure adapts to the mountain’s slope, creating a distinctive, slender profile resembling a ‘goat’s footprint’

casa-taller-paisanita-agustin-berzero-designboom-06a

warm, timber interiors contrast the austere concrete exterior

concrete 'casa taller' rises from the treetops of la paisanita, argentinaa living space aligns itself with the treetops and opens out toward the landscape

casa-taller-paisanita-agustin-berzero-designboom-08a

a mezzanine overlooks the living area to carve out an introspective workspace

 

1/13
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
axonometric section
axonometric section
section
section
section
section
lower floor plan
lower floor plan
upper floor plan
upper floor plan
roof plan
roof plan
detail section
detail section

project info:

 

project title: Casa Taller a la Paisanita

architecture: Agustín Berzero, Manuel Gonzalez Veglia (TECTUM)

location: La Paisanita, Córdoba, Argentina

engineering: Edgar Moran

area: 54 square-meters

completion: 2021

photography: © Federico Cairoli | @federicocairoli

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN ARGENTINA (173)

ARCHITECTURE ON STILTS (79)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (695)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3818)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5