aida atelier: saijo clinic
 
aida atelier: saijo clinic
dec 22, 2011

aida atelier: saijo clinic

‘saijo clinic’ by aida atelier, shinjuku, tokyo, japan image © tatsuya noaki

japanese firm aida atelier has completed the ‘saijo clinic’, a mental health counseling center in shinjuku, tokyo, japan. overlooking shinjuku gyoen park, the office is placed on the 11th floor of a building with views of the skyline from a roof terrace. the short-care program and patient interactions occur while viewing vast green spaces borrowed from the landscape. the interior is unified with a series of interlocking huts which serve to subtly subdivide spaces to provide flexibility.

a central area may be used for multiple activities at one time with the use of sliding partitions or combined into a group meeting space. enclosed meeting and treatment rooms are placed at the perimeter for privacy. the individual volumes, differentiated with bold color resolve the complex program within the limited area but also becomes a spatial representation of the concept of the clinic to obscure the boundary of the treatment field and daily life.

aida atelier: saijo clinic view looking from entrance images © tatsuya noaki

aida atelier: saijo clinic view from reception counter image © tatsuya noaki

aida atelier: saijo clinic view of interlocking huts from waiting area image © tatsuya noaki

aida atelier: saijo clinic library/work studio is opened for various activities such as group session image © tatsuya noaki

aida atelier: saijo clinic view from waiting area looking library/work studio image © tatsuya noaki

aida atelier: saijo clinic view of the skyline of shinjuku city from library/work studio image © tatsuya noaki

aida atelier: saijo clinic counseling room B image © tatsuya noaki

aida atelier: saijo clinic counseling room A

aida atelier: saijo clinic counseling room A at night

aida atelier: saijo clinic view from deck at night

aida atelier: saijo clinic site plan

aida atelier: saijo clinic floor plan / level 12

aida atelier: saijo clinic section

aida atelier: saijo clinic

axonometric

project info:

name: saijo clinic program: mental clinic location: shinjuku, tokyo, japan architect: tomoro aida + shinpei uehara (aida atelier, inc.) sign design: takeru ide construction: apex, ltd. furniture: inter.office design: 12/2010 – 02/2011 (3 months) construction: 02/2011 – 03/2011 (1 month) floor: 11f (penthouse) floor area: 116.56m

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.

  • simple, clean, cool … my compliments

    ardesmida
  • nice place, excellent job.

    billy
  • thank you very much for the comments! I am the architect. normally windows are locked and patients are prohibited to step outside the deck.

    tomoro aida
  • it is a nice designed facility but I worry about the outside not protected enough from patients who will jump. You could have added a two meter high glass wall around the perimeter of the outside space to continue your interior theme

    brian madden dubey
  • beautifully executed

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,999 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine