akiyoshi takagi arranges orthopedic clinic around urban greenery
image © daici ano
all images courtesy of akiyoshi takagi & associates

 

 

 

this orthopedic surgery clinic in the outskirts of shizuoka, japan seeks to share the surrounding natural landscape with users of the building through the idea of ‘persistent greenery’. designed by akiyoshi takagi & associates, the single storey structure is strategically positioned at a prominent intersection, raising awareness of the clinic among drivers and pedestrians. a surrounding band of greenery creates a buffer zone that separates the building from passing vehicular traffic.

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
the design seeks to share the surrounding natural landscape with users of the building
image © daici ano

 

 

 

beneath the angled roof plane, rooms are organized according to their program, with functions that require higher ceiling clearance opposing more intimate areas of the plan – such as examination rooms. extended eaves create a specified area for both arrivals and departures, while also allowing congregation beneath the large roof canopy. as part of the design, a tree-lined garden ensures a more comfortable environment for those waiting in the building for friends or family. 

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
the single storey structure is strategically positioned at a prominent intersection
image © daici ano

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
a band of greenery creates a buffer zone that separates the building from passing vehicular traffic
image © daici ano

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
entrance and reception lobby
image © daici ano

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
beneath the angled roof plane, rooms are organized according to their program
image © daici ano

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
a tree-lined garden ensures a more comfortable environment for those waiting for friends or family
image © daici ano

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
extended eaves create a specified area for both arrivals and departures
image © daici ano

akiyoshi takagi associates tanaka clinic shizuoka japan designboom
the low profile building illuminated at night
image © daici ano

 

drawings

 

project info:

 

location: hamamatsu, shizuoka, japan
principal use: orthopedic clinic
site area: 3,080 sqm
building area: 609.29 sqm
total floor area: 498.97 sqm
structure: reinforced concrete, steel
architect: akiyoshi takagi / akiyoshi takagi & associates
structural engineer: akira suzuki / asa
mechanical engineer: hiroyuki yamada / ymo
lighting designer: izumi okayasu / izumi okayasu lighting design office
landscape architect: hiroshi yanagihara / mindscape
general contractor: suyama construction
photography: daici ano