crash baggage venice headquarters by alberto caiola studio

 

Housed in an 18th-century villa close to Venice, the Crash Baggage headquarters seamlessly combine minimalist flair with total flexibility. The Italian label is known for its pre-dented luggage that encourages customers to ‘handle without care’ — a sentiment that perfectly resonates across its new, fuss-free head office designed by Alberto Caiola Studio

 

Accentuating and optimizing the villa’s high ceilings, sanded grey glass panels and the brand’s signature yellow both underline and foster the collaborative spirit of the interiors. The panels are positioned all along the headquarters’ central corridor and within office spaces. Serving as whiteboards for note-taking and sketching, the panels are also magnetic. Their prominent position literally fixes the teams’ ideas and creativity front and center to underpin Crash Baggage’s core values and encourage teamwork.Crash Baggage as a brand is all about the attitude,’ explains Alberto Caiola. ‘My goal was to create a blank canvas for this attitude to fully express itself.’

crash baggages vibrant hq positions process and creativity front and center 1

 

 

pairing the brand’s signature yellow + rebellious energy with 18th-century interiors 

 

To reinforce brand identity, Crash Baggage’s trademark yellow is repeated throughout the space. This includes striking window blinds and elements that lend flexibility to the company’s Italian head office: a modular sofa that can be reconfigured in multiple ways according to requirement, desks of varying heights for differing tasks, and wheeled steel storage systems.

 

Furthermore, the studio purposefully left the central corridor empty to allow many functions to unfold, including exhibitions and events. A bar area with high stools also serves as a break room and informal work meeting spot for employees.

crash baggages vibrant hq positions process and creativity front and center 2

 

 

Juxtaposing classic and contemporary, the bright yellow panels in particular contrast with the villa’s original dark-colored wooden doors, window frames, ceiling beams, and lime-washed Venetian terrazzo floor. In that same spirit, 3D digital clocks set to Italian and China times connect Crash Baggage’s other headquarters and allude to the label’s focus on travel. Similarly, the enrtrance door handle takes the shape of a rock-and-roll hand gesture, signaling the brand’s rebellious philosophy.

crash baggages vibrant hq positions process and creativity front and center 3

crash baggages vibrant hq positions process and creativity front and center 4

crash baggages vibrant hq positions process and creativity front and center 10

crash baggages vibrant hq positions process and creativity front and center 6

crash baggages vibrant hq positions process and creativity front and center 8

 

 

 

 

 

1/6
crash baggage’s vibrant new headquarters echo its fuss-free philosophy
 
crash baggage’s vibrant new headquarters echo its fuss-free philosophy
 
crash baggage’s vibrant new headquarters echo its fuss-free philosophy
 
crash baggage’s vibrant new headquarters echo its fuss-free philosophy
 
crash baggage’s vibrant new headquarters echo its fuss-free philosophy
 
crash baggage’s vibrant new headquarters echo its fuss-free philosophy
 

project info:

 

name: Crash Baggage Venice Headquarters

location: Venice, Italy
author site: Alberto Caiola

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom