alejandro d'acosta builds casa elias as a 'station to observe and investigate landscape'

alejandro d'acosta builds casa elias as a 'station to observe and investigate landscape'

conceived as the ‘prelude to a project to come’, ‘casa elías’ has been designed by architect alejandro d’acosta as a temporary cabin with a simple program. located in valle de guadalupe, in baja california, mexico, the residence is sited at the top of a hill, overlooking the undulating terrain below. constructed from recycled building elements, the structure — photographed here by onnis luque — serves as a dwelling for the client to live in until a more permanent home is built.

alejandro d'acosta casa elias
image © onnis luque (also main image)

 

 

however, the project also allows the client to live with the site and its context before deciding on the construction of anything more permanent. designed by alejandro d’acosta as a ‘station to observe and investigate landscape’, the project has been elevated above the ground, leaving the majority of the land below in tact for future development. the cabin is made from old classrooms, which have been connected at a 90 degree angle with an outdoor terrace between them.

alejandro d'acosta casa elias
image © onnis luque

 

 

as one of the classrooms has been split in half, there were no walls facing the terrace. consequently, the architect repurposed old doors and windows to create two new façades that fit together like a puzzle. some of the doors and windows protrude above the roofline, providing the terrace with shade from the sun that makes it habitable. read more about the project in the words of the architect below.

alejandro d'acosta casa elias
image © onnis luque

 

 

casa elías is the prelude to a project to come. a temporary cabin with a simple program: to house the owners and developers of the future project since they are not originally from the state. but above all it fulfills an extra-function by way of a decree that no one asked for: to intimately and inevitably relate the developers to the site and its context, to be more than a house, a station to observe and investigate landscape.

alejandro d'acosta casa elias
image © onnis luque

 

 

valle de guadalupe, in baja california, is the area of ​​the most real estate speculation in the state, and architecture, even if it is temporary, has the capacity to give answers and consciously alleviate that voracious inertia. it is architecture to understand a site, to give perspective; and landing on the ground correctly is essential to such goals. the highest point of one of the three hills that make the project area was chosen and to make an elevated structure on stilts to grant breadth to the views, in addition to leaving the land almost intact so as not to intervene as an obstacle in future plans.

alejandro d'acosta casa elias
image © onnis luque

 

 

being a temporary house, it was necessary to design a project that made sense from its functionality, but more importantly, from its symbolic context. a house with an old classroom of the same origin as the mobile homes was built. assembled and prefabricated structures. the classrooms are made up of two sections equivalent to a mobile home, which to be transported must be separated into two parts and then reassembled on site.

alejandro d'acosta casa elias
image © onnis luque

 

 

on this occasion the sections were not joined again in parallel but at a ninety-degree angle so that each one had its own orientation and generated a terrace of contemplation between the two bodies. by nature, one of the faces of each section is an open core, it does not have a wall since it is willing to match an equal structure and generate a clear space without internal walls.

alejandro d'acosta builds casa elias as a 'station to observe and investigate landscape'
image © onnis luque

 

 

these wall less faces, exposed by the angular opening, were covered with a batch of second-use doors and windows, also from united states. some vertically, others horizontally, like puzzles that take shape in juxtaposition, without cutting any, even protruding from the level of the rooms. those old windows and doors that rise above the ceiling are, due to their orientation, the shade that makes the terrace habitable, the shelter from the sun that makes architecture dynamic.

alejandro-d'acosta-casa-elias-guadalupe-valley-mexico-designboom-1800b

image © onnis luque

alejandro d'acosta builds casa elias as a 'station to observe and investigate landscape'
image © onnis luque

alejandro d'acosta builds casa elias as a 'station to observe and investigate landscape'
image © onnis luque

alejandro d'acosta builds casa elias as a 'station to observe and investigate landscape'
image © onnis luque

alejandro d'acosta builds casa elias as a 'station to observe and investigate landscape'
image © onnis luque

 

 

project info:

 

name: casa elias
location: valle de guadalupe, baja california, mexico
area: 102 sqm / 1,098 sqf

 

architecture office: alejandro d’acosta /TAC
architect in charge: alejandro d’acosta
design team: christian ceseña, laura zertuche, miguel cuesta, fabiola barraza
client: elias hannono
construction: alejandro d’acosta, TAC
landscaping: alejandro d’acosta
interiors: martina d’acosta
photography: onnis luque — website | instagram

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ALEJANDRO D'ACOSTA(3)

ARCHITECTURE IN MEXICO(356)

DBINSTAGRAM(896)

ONNIS LUQUE(22)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS(1488)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5