alexis dornier rests 'bird houses' resort inside tropical forest in the heart of bali

alexis dornier rests 'bird houses' resort inside tropical forest in the heart of bali

Alexis dornier’s Birdhouses is an oasis within the city

 

Alexis Dornier has designed ‘Bird Houses’ resort, an ensemble of three stilted structures nestled into a tropical forest in the heart of Bali, Indonesia. For this project, the design team sought to offer guests a flair of relaxation and harmony between rice fields and palm forest, forgetting for a while the bustling city that surrounds them. ‘A group of friends came together and wanted to build a community in the jungle, off the ground and nestled in between large trees. We now love the intricate and intimate spaces that we could design – bird houses for people,’ share the architects.

 

The project comprises a house, a studio, and a guest house, and can host up to ten visitors. A series of fluid spatial elements and highlights add to the oasis of tropical tranquility. These include a central infinity pool that welcomes the guests and a sequence of walkways and flower beds that contribute to the project’s integration into the surrounding landscape. alexis dornier rests 'bird houses' resort inside tropical forest in the heart of baliall images by KIE

 

 

nature becomes an integrated part of Birdhouses’ design

 

For Birdhouses resort, Alexis Dornier (see more here) designed three structures that seem to hover slightly above the ground. With their inverted cone-shaped body, the Birdhouses touch the terrain gently and blur the seeming boundaries of the buildings to form a sense of exploration. The largest building which hosts the main house is perched on a sloped site and offers unobstructed views of a small creek running past the property. The other two structures frame the entrance of the site and give visitors a comprehensive view of the resort. 

 

Numerous trees of the site peek through the architecture, softening the buildings’ appearance which employs rigid linear geometries. The artificial is integrated into the natural, providing external shading for the outdoor resting places. Thus, the foliage of large trees serves as a canopy and becomes an incorporated part of the overall design, which ‘resembles a miniature park’. Free in form, pathways, water features, and flower beds meander across the plot, evoking continuity with the natural environment.

 

alexis dornier rests 'bird houses' resort inside tropical forest in the heart of bali
an ideal oasis of well-being

 

 

inhabitable sculptures immerse into the green oasis 

 

The goal of these inhabitable sculptures is to provoke a sense of exploration that comes in harmony with their settings. The visitors are welcomed to wander within this maze-like arrangement of different spaces and enjoy the views that dive into the lush scenery. 

 

The interior spaces occupy various levels throughout the structure, following a central vertical circulation element that opens up to the surroundings. Multi-size openings with different directions melt the interior with the exterior. The design employs varying heights that enliven the space and create a fluid layout with an energetic and welcoming ambiance. 

 

Regarding the materiality, the architects opted for solid volumes clad in wood for both the inside and the outside. When the sun goes down, soft and indirect lighting creates a cozy, inhabitable space that glows like a lantern amid the lush green.

alexis dornier rests 'bird houses' resort inside tropical forest in the heart of bali
nature and luxury are combined

alexis-dornier-bird-houses-tropical-forest-bali-designboom-21800

the largest building is perched on a sloped site

alexis dornier rests 'bird houses' resort inside tropical forest in the heart of bali
together nature and artificial provide external shading and privacy

alexis-dornier-bird-houses-tropical-forest-bali-designboom-31800

the lush surrounding spill over the interior through a generous amount of glazing

 

1/16
the wide openings extend the living space of the houses
the wide openings extend the living space of the houses
highly positioned windows form a well-lit environment
highly positioned windows form a well-lit environment
the interior plays with different levels
the interior plays with different levels
alexis dornier rests ‘bird houses’ resort inside tropical forest in the heart of bali
 
alexis dornier rests ‘bird houses’ resort inside tropical forest in the heart of bali
 
alexis dornier rests ‘bird houses’ resort inside tropical forest in the heart of bali
 
alexis dornier rests ‘bird houses’ resort inside tropical forest in the heart of bali
 
studio, elevation one
studio, elevation one
elevation two
elevation two
elevation three
elevation three
elevation four
elevation four
first level
first level
second level
second level
third level
third level
roofplan
roofplan
alexis dornier rests ‘bird houses’ resort inside tropical forest in the heart of bali
 

project info:

 

name: Bird Houses

architects: Alexis Dornier

location: Ubud, Bali

construction: Surya Kembar

status: completed 2022
photography: KIE | @kiearch

 

size:
guest house: 37.5 sqm
studio house: 128.6 sqm
main house: 162 sqm

 

for more info: Bird House |  @birdhousesbali

 

ALEXIS DORNIER (20)

ARCHITECTURE IN INDONESIA (122)

DBINSTAGRAM (2250)

SPAS AND RESORTS (162)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5