alexis dornier completes spacious strachwitz residence in bali
 
alexis dornier completes spacious strachwitz residence in bali
mar 04, 2016

alexis dornier completes spacious strachwitz residence in bali

alexis dornier completes spacious strachwitz residence in bali
all images courtesy of alexis dornier 

 

 

 

the ‘strachwitz residence’ is a private home designed by german architect alexis dornier in mas, on the indonesian island of bali. the structure is a wooden-clad space composed of steel beams, with traditional teak wood shingles and decking. various cross-sections of cantilevered A-frames create a sequence of volumes that separate and give character to the rustic dwelling.

alexis dornier completes spacious strachwitz residence in bali
south elevation

 

 

 

the distribution and orientation of spaces maximize privacy for each room, and the large upper floor serves as the point for all communal activities. the ‘strachwitz’ façade is predominately open, which serves to unite interior and exterior, as well as emphasize the experience of living beneath palm trees in the lush, tropical environment of bali. 

alexis dornier strachwitz residence bali indonesia
pool as part of the living deck; confluence of outdoors and indoor

alexis dornier completes spacious strachwitz residence in bali
the dining area under the canopy is sunken to evoke a grounded atmosphere

alexis dornier strachwitz residence bali indonesia
deck and surroundings 

alexis dornier strachwitz residence bali indonesia
a small cutout lets trees come up through the floor

alexisdornierdesignboom11
overlooking dining area to pool deck, ‘salt shaker lamps’ designed by eric urmetzer for tomorrow-licious

alexis dornier strachwitz residence bali indonesia
alone or together, the ‘strachwitz house’ combines all under one roof 

alexis dornier completes spacious strachwitz residence in bali
roof at night

alexisdornierdesignboom07
cross section with various typologies of the home

alexisdornierdesignboom06
section

alexisdornierdesignboom05
second floor 

alexisdornierdesignboom04
lower floor plan

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions  feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: nick brink | designboom

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,291 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine