alphaville: new kyoto house
 
alphaville: new kyoto house
sep 07, 2010

alphaville: new kyoto house

‘new kyoto house’ by alphaville all images courtesy alphaville

 

 

 

japanese architects kentaro takeguchi and asako yamamoto of alphaville have recently completed ‘new kyoto house’ in japan. this is a residential house located on a narrow site in the centre of kyoto, the old capital of japan. the area is lined with traditional wooden townhouses named ‘machiya’. while inheriting the advantages of townhouses, the architects intended to overcome their drawbacks and create a comfortable and enjoyable space.

 

alphaville: new kyoto house

 

 

 

 

the most characteristic feature of this house is the polyhedral form of the partition walls. they are not made by intuition but are based on logical concepts and perform multiple functions. first, the partition walls, normally extended in the vertical and horizontal directions, have multiple dimensions and loosely connect the rooms on the three floors. the space thus created is one continuous room with dynamic nuances: it is simultaneously spacious and heterogeneous. second, the partition walls serve as reflectors of natural light. they softly reflect the natural light coming from both the north and south sides and bring it to the otherwise dark interior of the building.

 

alphaville: new kyoto house

 

 

 

 

finally, the partition walls blur the boundary between architecture and furniture, thus stimulating perception and behavior. because of the landscape regulations and the physical context of the neighborhood, the architects inherited the traditional form and composition of townhouses. the wooden structure of townhouses cannot afford to have large openings on the short sides of the building as well as on floors. consequently, the interior is dark and communications of people are limited to the horizontal direction. in this project, it is the steel rigid frame and the polyhedral partition walls that overcome the drawbacks of typical townhouses. large openings on the walls and the floors, along with the partitions, allow natural light and encourage three dimensional communications and movements.

 

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house the exterior of ‘the new kyoto house’

alphaville: new kyoto house floor plan

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house

alphaville: new kyoto house the panels within the house

 

 

project info:

 

site area: 78.68 m2 building area: 44.00 m2 gross area: 104.66 m2: (1f: 44.00 m2, 2f: 44.00 m2, 2f: 16.66 m2) building coverage ratio: 55.92% floor area ratio: 133.02% building scale: 3 stories parking capacity: 1 parking space (1f: 13.82m2) structure system: steel structure period of design: 12,2008 – 9,2009 period of construction: 9,2009 – 04,2010

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,235 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine